Foto: Reuters/Scanpix
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns svētdien teica savu pirmo lielo publisko uzrunu par godu pirmā valsts vadītāja Kima Ilsunga (Irsena) 100 gadu jubilejai, uzslavējot valsts militārās spējas, neskatoties uz neveiksmīgo tāldarbības raķetes palaišanas mēģinājumu pirms divām dienām.

Pēc militārās parādes Phenjaņas centrālajā laukumā Kims Džonguns monotonā balsī nolasīja savu runu, bet pēc tam smaidot un jokojot ar augsta ranga ģenerāļiem noskatoties raķešu parādi.

Viņš pateicās saviem mirušajiem vectēvam un tēvam Kimam Ilsungam un Kimam Džongilam (Čeniram) kā "mūsu revolucionāro militāro spēku dibinātājam un veidotājam".

"Virzīsimies uz galīgo uzvaru," teica 28 vai 29 gadus vecais valsts līderis desmitiem tūkstošu sanākušo militārpersonu un civiliedzīvotāju, kas noklausījās viņa vairāk nekā 20 minūtes garo runu, kas bija pirmā viņa lielākā publiskā uzstāšanās pēc kļūšanas par Ziemeļkorejas līderi pēc tam, kad pērn 17.decembrī nomira viņa tēvs.

Pastāv bažas, ka Ziemeļkoreja gatavojas trešajiem kodoltestiem.

"Lai vairotu cieņu pret Songun [prioritāti - karaspēks] un Čosun [Koreju] un pabeigtu uzdevumu izveidot spēcīgu un plaukstošu sociālistu valsti, mums ir jācenšas pastiprināt tautas bruņotos spēkus," Kims teica.

Ziemeļkoreja piektdien atkāpās no ierastās prakses noklusēt tautai par valsts neveiksmēm un valsts televīzija pavēstīja par neveiksmīgo raķetes palaišanas mēģinājumu.

Ziemeļkoreja piektdien veica izmēģinājumu tāla rādiusa raķetes palaišanai kosmosā, kas bija iecerēta par godu komunistiskās valsts dibinātāja Kima Ilsunga 100.dzimšanas dienai.

Raķete sadalījās vairākās daļās un iekrita Dzeltenajā jūrā Dienvidkorejas piekrastē, un ASV un vairākas Āzijas valstis nosodīja šo raķetes startu kā reģiona drošību apdraudošu provokatīvu aktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!