Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns, kā arī viņa priekšgājējs amatā un tēvs Kims Čenirs izmantojuši krāpnieciski iegūtas Brazīlijas pases, lai pieteiktos vīzām ceļošanai uz Rietumu valstīm pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, vēsta aģentūra "Reuters".

Aģentūra šo informāciju uzzinājusi no pieciem augsta ranga drošības dienestu avotiem Rietumeiropas valstīs.

Iepriekš jau bija zināms, ka totalitārās Ziemeļkorejas valdošās ģimenes pārstāvji ir tikuši pie ceļošanas dokumentiem ar viltus palīdzību, taču tagad "Reuters" rīcībā nonākuši konkrēti piemēri – Brazīlijas pasu kopijas.

"Viņi izmantoja šīs Brazīlijas pases, kurās skaidri redzamas Kima Čenuna un Kima Čenira fotogrāfijas, lai censtos iegūt vīzas ārvalstu vēstniecībās," atklāja viens no medija avotiem.

"Tas liecina par vēlmi ceļot un norāda uz valdošās ģimenes mēģinājumiem sagatavot iespējamo glābšanās ceļu," skaidro informators.

Ziemeļkorejas vēstniecība Brazīlijā aģentūrai komentārus atteicās sniegt, savukārt Brazīlijas Ārlietu ministrija norāda, ka izmeklē šo gadījumu. Avots Brazīlijā paskaidroja, ka šīs pases bijušas leģitīms dokuments, kad nosūtītas aizpildīšanai konsulātos.

Šīs Brazīlijas pases ar Kimu fotogrāfijām uz Džozefa Pvaga un Idžonga Tčoi vārdiem izmantotas vīzu pieteikumiem vismaz divās Rietumvalstīs, aģentūrai apstiprinājuši četri avoti Rietumeiropas drošības dienestos.

Nav gan skaidrs, vai vīzas reāli tikušas izsniegtas, norāda aģentūra. Pases varētu būt izmantotas arī ceļošanai uz Brazīliju, Japānu un Honkongu, informē avoti.

Jau 2011. gadā Japānas laikraksts "Yomiuri Shimbun" ziņoja, ka Kims Čenuns, būdams vēl bērns, 1991. gadā viesojies Japānā ar Brazīlijas pasi.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Uz "Reuters" rīcībā nonākušajām kopijām gan redzams, ka šie dokumenti it kā izsniegti pēc tam – 1996. gada 26. februārī Brazīlijas vēstniecībā Prāgā. Seju atpazīšanas tehnoloģija ir apstiprinājusi, ka fotogrāfijās redzamās personas ir Kims Čenuns un viņa tēvs, skaidro "Reuters" avoti.

Pase ar Kima Čenuna fotogrāfiju izsniegta uz Džozefa Pvaga vārda, kura dzimšanas datums norādīts 1983. gada 1. februāris. Par Ziemeļkorejas diktatoru publiski ir zināms ļoti maz, pat precīzs viņa dzimšanas gads nav pilnībā skaidrs. Brazīlijas pases izsniegšanas laikā viņš varēja būt 12 līdz 14 gadus vecs.

Par Kimu Čenunu ir zināms, ka viņš ir skolojies starptautiskajā skolā Šveices pilsētā Bernē, uzdodoties par vēstniecības šofera dēlu.

Foto: EPA/LETA

Kima Čenira brazīļu pase izsniegta uz Idžonga Tčoi vārda, kurš esot dzimis 1940. gada 4. aprīlī. 2011. gadā mirušā diktatora patiesais dzimšanas gads ir 1941.

Abās pasēs personu norādītā dzimšanas vieta ir Sanpaulu Brazīlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!