Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas valsts televīzija pirmdien apstiprinājusi to, ka 9.martā notikušajās parlamenta vēlēšanās savā vēlēšanu apgabalā uzvarējis Kims Čenuns, kurš nu bruņoto spēku augstākā virspavēlnieka un Nacionālās aizsardzības komisijas vadītāja amatam varēs pievienot arī parlamenta deputāta nosaukumu.

Kā vēsta aģentūra AFP, uzvara bijusi pilnīga, jo balsojumā piedalījušies visi valsts balsstiesīgie iedzīvotāji. Viņš gan bija arī vienīgais kandidāts vēlēšanās.

Šādi cilvēki pauduši absolūtu atbalstu un pilnīgu uzticību augstākajam virspavēlniekam Kimam Čenunam, paliekot vienprātīgi lojāli viņam un viņu augsti cienot, vēsta Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA.

Vēlēšanu dienā savu oficiālo "debiju" piedzīvojusi arī līdera jaunākā māsa, kas kopā ar brāli devās pie balsošanas urnas. Līdz šim viņa publiski manīta ļoti reti, bet svētdien pirmo reizi viņa minēta kā "augsta amatpersona".

Vēlēšanas jau ierasti ir rūpīgi iestudētas, un katrā no 687 vēlēšanu apgabaliem kandidē tikai viens iepriekš izraudzīts pretendents. Parlaments parasti sanāk vien dažas reizes gadā, lai apstiprinātu budžetu un citus Strādnieku partijas lēmumus.

Kims Čenuns jau ir īstenojis radikālas pārmaiņas Ziemeļkorejas vara elitē. Dramatiskākā no tām bija nāvessoda izpildīšana ietekmīgajam diktatora tēvocim un politiskajam mentoram Čanam Sonthēkam, kurš bija apsūdzēts nodevībā un korupcijā.

Kopš nāvessoda izpildīšanas Čanam Ziemeļkoreja no ārzemēm ir atsaukusi vairākus diplomātus un amatpersonas, kas dzimtenē represētas, zina teikt Dienvidkorejas politiķi.

Čans tāpat kā vairums augstāko Phenjanas amatpersonu bija parlamenta deputāts. Eksperti norāda, ka 9.martā notiekošās vēlēšanas būs iespēja vērot, vai no kandidātu sarakstiem būs pazudušas arī citas augstas amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!