Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir dzīvs un pie labas veselības, paziņojis Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina padomnieks drošības jautājumos.

Intervijā telekanālam CNN Muna īpašais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Muns Čungins sacīja, ka Ziemeļkorejas līderis kopš 13. aprīļa uzturas Vonsanas kūrortā.

"Kims Čenuns ir dzīvs un pie labas veselības," teica padomnieks. "Līdz šim nekādas aizdomīgas kustības nav konstatētas," viņš piebilda.

Kims sabiedrībā nav bijis redzams kopš 11. aprīļa, kad viņš rīkoja valdošās Darba partijas sanāksmi par iekšpolitikas jautājumiem. 12.aprīlī viņš neapmeklēja Augstākās tautas sapulces ikgadējo sesiju, kā arī pirmo reizi savas valdīšanas gados 15. aprīlī neapmeklēja ceremoniju par godu Ziemeļkorejas valsts dibinātāja un sava vectēva Kima Irsena dzimšanas dienai.

Tas, ka Kims nav bijis redzams vadītāju vidū valsts svarīgākajos svētkos, raisījis minējumus par viņa iespējamo saslimšanu. ASV un Dienvidkorejas mediji vēstīja, ka Kimam šomēnes veikta kardiovaskulārās sistēmas procedūra, pēc kuras viņš vēl nav atlabis.

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien noraidīja mediju ziņoto, ka Kims ir saslimis, bet atteicās atklāt, kad pēdējo reizi ar viņu sazinājies.

Ziemeļkorejas laikraksts "Rodong Sinmun" pirmdien vēsta, ka Kims nosūtījis pateicības vēstuli Vonsanas Kalmas piekrastes tūrisma projekta strādniekiem. Pēdējās dienās Ziemeļkorejas mediji vairākkārt ziņojuši par Kima vārdā izplatītiem paziņojumiem un veiktiem pasākumiem, bet nav publiskojušas attēlus, kuros līderis būtu redzams.

ASV domnīcas "38 North" publiskotie satelīta attēli liecina, ka Ziemeļkorejas līdera vilciens atrodas pie līdera rezidences Vonsanas kūrortā. Taču organizācija norādīja, ka vilciena klātbūtne šajā vietā neko neliecina par Kima veselības stāvokli.

2014. gadā Kims pazuda no sabiedrības redzesloka gandrīz uz sešām nedēļām un pēc tam parādījās ar spieķi. Dienvidkorejas izlūkdienesti ziņoja, ka viņam veikta operācija, lai noņemtu cistu no potītes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!