Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns otrdien izklāstījis galvenos mērķus valsts militāro spēju stiprināšanai 2023.gadā, bet, kādi tieši tie ir, nav zināms.

Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas attiecības pēdējā laikā ir saasinājušās. Ziemeļkoreja šonedēļ pirmo reizi piecos gados nosūtīja savus bezpilota lidaparātus pāri abu valstu robežai. Phenjana šogad arī veikusi rekordlielu skaitu raķešu izmēģinājumu, ko eksperti uzskata par mēģinājumu modernizēt arsenālu un iegūt lielāku ietekmi nākotnes sarunās ar ASV.

Ziemeļkorejas līderis Strādnieku partijas Centrālkomitejas plenārsēdē analizēja jaunos jaunās drošības problēmas starptautiskajā politikā un Korejas pussalā un izklāstīja principus un virzienus, kas jāievēro ārpolitikā un cīņā pret ienaidniekiem, lai aizsargātu nacionālās intereses un suverenitāti, vēsta Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA.

Vairāki novērotāji uzskata, ka jaunie mērķi varētu būt saistīti ar Kima centieniem paplašināt Ziemeļkorejas kodolarsenālu un ieviest virkni augsto tehnoloģiju ieroču sistēmu, piemēram, raķetes ar vairākām kaujas galviņām, modernākus tālas darbības rādiusa ieročus, izlūkošanas satelītus un modernus lidrobotus. Eksperti uzskata, ka Kims galu galā centīsies izmantot Ziemeļkorejas kodolarsenālu, lai piespiestu savus konkurentus pieņemt Ziemeļkoreju kā leģitīmu kodolvalsti, kas, viņaprāt, ir būtiski, lai panāktu pret Ziemeļkoreju vērsto starptautisko sankciju atcelšanu.

Eksperti pieļauj, ka Ziemeļkoreja izmantoja lidrobotus, lai pārbaudītu Dienvidkorejas un ASV gatavību un neitralizētu agrāko vienošanos par spriedzes mazināšanu Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas starpā.

Dienvidkorejas armija atzinusi, ka tai nav izdevies notriekt Ziemeļkorejas lidrobotus un atvainojusies par to.

Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols atzina, ka armijas gatavībā ir trūkumi un aicināja nodrošināt spēcīgu pretgaisa aizsardzību un izmantot modernus lidrobotus Ziemeļkorejas novērošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!