Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns aicinājis valsts amatpersonas fokusēties uz valsts iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanu, atzīstot, ka viņa vadītā valsts ir saskārusies ar "drūmu" ekonomisko situāciju, raksta "Al Jazeera".

Kims ar šiem komentāriem nāca klajā, atzīmējot Ziemeļkorejas vadošās Strādnieku partijas dibināšanas 76. gadadienu.

Kims apsprieda "bezprecedenta grūtības", ar kurām saskaras totalitārā valsts, un aicināja partiju vienprātīgi attīstīt valsts ekonomiku, ņemot vērā "drūmo situāciju", līderi citējusi Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Ziemeļkorejas ekonomikai izaicinājumus rada vairāki faktori, Pirmkārt, starptautiskās sankcijas, kuras pret Kima režīmu ieviestas saistībā ar Ziemeļkorejas kodolpogrammu. Otrkārt, situāciju vēl vairāk pasliktinājusi Covid-19 pandēmija, kas likusi Phenjanai lemt par robežu slēgšanu, tādējādi mazinot tirdzniecības apjomu ar tās galveno sabiedroto Ķīnu.

Lielu kaitējumu valstij nodarījušas spēcīgas lietavas un plūdi. Analītiķi apgalvo, ka pašreizējā situācija ir, iespējams, lielākais izaicinājums, ar kuru savas valdīšanas laikā saskāries Kims Čenuns.

Ierēdņiem nevajadzētu vēlēties privilēģijas un īpaši labvēlīgu attieksmi, un "vienmēr vajadzētu apsvērt, vai viņu darbs aizskar cilvēku intereses vai rada kaitējumu cilvēkiem," sacīja Kims.

Kims līdz šim ir noraidījis ASV valdības piedāvājumus bez nosacījumiem atsākt dialogu, sakot, ka Vašingtonai vispirms ir jāatsakās no “naidīgās politikas". Šādu terminu Phenjana galvenokārt izmanto, lai apzīmētu sankcijas un ASV un Dienvidkorejas militārās mācības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!