Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīna otrdien brīdināja neatvērt "Pandoras lādi" Tuvajos Austrumos saistībā ar ASV lēmumu izvietot vēl 1000 karavīru reģionā laikā, kad saasinās saspīlējums attiecībās ar Irānu.

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji arī aicināja Irānu "tik viegli" neatteikties no kodolvienošanās. Irāna ir paziņojusi, ka no 27.jūnija pārsniegs pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās noteiktos ierobežojumus bagātinātā urāna krājumiem.

"Mēs aicinām visas puses saglabāt racionālu prātu un atturību, nedarīt neko, kas var izraisīt saspīlējuma saasinājumu reģionā, un neatvērt Pandoras lādi," Vans sacīja žurnālistiem Pekinā kopīgā preses konferencē ar Sīrijas ārlietu ministru Validu Muallemu.

"Jo īpaši ASV vajadzētu mainīt savu ārkārtīgā spiediena praksi," viņš piebilda. Vans arī aicināja Irānu "pieņemt piesardzīgākus lēmumus" un "tik viegli neatteikties" no kodolvienošanās. "Ķīnas apņēmība sargāt visaptverošo vienošanos nav mainījusies," uzsvēra ministrs. "Mēs vēlamies strādāt ar visām pusēm, lai turpinātu centienus pilnībā un iedarbīgi īstenot vienošanos," Vans teica.

ASV pirmdien pastiprināja spiedienu pret Irānu, paziņojot, ka papildu 1000 karavīrus uz reģionu nosūtīs "aizsardzības mērķiem, lai vērstos pret gaisa, jūras un sauszemes draudiem Tuvajos Austrumos". Tāpat ASV paziņojušas, ka jaunas fotogrāfijas apliecina, ka Irāna organizēja pagājušajā nedēļā notikušo uzbrukumu tankkuģim Omānas līcī.

Saspīlējums starp Teherānu un Vašingtonu ir pastiprinājies, kopš ASV izstājās no kodolvienošanās ar Irānu. Vašingtona ir noteikusi sankcijas, pastiprinājusi savu militāro klātbūtni reģionā un atzinusi Irānas Revolucionāro gvardi par teroristu organizāciju.

Irānas prezidents Hasans Ruhani 8.maijā paziņoja, ka Irāna pārtrauks ievērot atsevišķus kodolvienošanās aspektus, ja pārējās rietumvalstis, kas parakstījušas vienošanos, nenodrošinās solīto sankciju atcelšanu.

Tāpat Irāna draudējusi pēc 8.jūlija atkāpties no savām kodolvienošanās saistībām, ja pārējās partneres - Francija, Lielbritānija, Krievija, Ķīna un Vācija nepalīdzēs apiet ASV sankcijas, jo īpaši attiecībā uz Irānas iespējām pārdot naftu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!