Foto: AFP/Scanpix

Ķīna ceturtdien brīdināja Tokiju par "reģionālā miera un drošības graušanu" pēc tam, kad Japānas parlaments pieņēma likumprojektus, kas ļaus šīs valsts bruņotajiem spēkiem piedalīties karadarbībā ārvalstīs pirmoreiz kopš Otrā pasaules kara.

"Ir pilnībā pamatoti jautāt, vai Japāna plāno atteikties no savas tikai uz aizsardzību orientētās politikas," paziņojumā norādīja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Hua Čuņjina.

"Mēs nopietni aicinām Japānas pusi (...) atturēties no Ķīnas suverenitātes un drošības interešu apdraudēšanas vai regionālā miera un drošības graušanas," viņa uzsvēra.

Hua raksturoja pieņemtos likumprojektus kā "kopš Otrā pasaules kara nepieredzētu soli".

"Šis gads iezīmē 70. gadadienu kopš uzvaras Ķīnas tautas pretošanās karā pret Japānas agresiju un Pasaules antifašistiskajā karā," viņa paziņoja, lietojot Ķīnas izmantoto terminu attiecībā uz Otro pasaules karu.

"Mēs nopietni aicinām Japānas pusi izdarīt smagus secinājumus no vēstures," viņa piebilda.

Japānas parlamenta apakšpalāta ceturtdien pieņēma drošības likumus, kurus oponenti raksturoja kā tādus, kas graus 70 gadus pastāvējušo pacifisma politiku un ļaus Japānas bruņotajiem spēkiem piedalīties karadarbībā ārvalstīs pirmoreiz kopš Otrā pasaules kara.

Premjerministra Sindzo Abes valdošā koalīcija balsoja par šiem likumiem, bet opozīcijas partijas boikotēja balsojumu.

Par šiem likumiem vēl balsos parlamenta augšpalāta. Valdošajai koalīcijai ir vairākums arī augšpalātā, tomēr ir iespējams, ka tur šie likumi varētu tikt mainīti vai noraidīti.

Japāna Otrajā pasaules karā bija nacistiskās Vācijas sabiedrotā, un pēc kara pieņemtā valsts konstitūcija būtiski ierobežo valsts iespējas attīstīt bruņotos spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!