Foto: AFP/Scanpix
Vismaz četri cilvēki trešdien aizdedzinājuši sevi tibetiešu apdzīvotajās teritorijās Ķīnā, liecina cilvēktiesību aktīvistu un mediju ziņotais. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Trīs jauni mūki aizdedzinājuši sevi Sičuanas provinces Abas štatā, kur pēdējo mēnešu laikā jau notikuši vairāki pašaizdedzināšanās gadījumi. Viens no jauniešiem mira notikuma vietā, bet pārējie divi nogādāti slimnīcā.

Vēlāk tajā pašā dienā mirusi 23 gadus veca sieviete, kura aizdedzināja sevi Cjinhai provincē.

Kopš 2011. gada sākuma sevi ir aizdedzinājuši vairāk nekā 60 tibetiešu, vēsta BBC. Aktīvisti apgalvo, ka tas ir tribetiešu protests pret Pekinas pārvaldi. Pēdējais incidents noticis dienu pirms Ķīnas Komunistiskās partijas kongresa, kurā vara tiks nodota jaunai līderu paaudzei.

Ķīnas valdība pašaizdedzināšanās atbalstīšanā un separātisma veicināšanā vaino Tibetas garīgo līderi trimdā Dalailamu, kurš šīs apsūdzības noliedz. Tibetas trimdas valdība un tās līderis apgalvo, ka protesti ir sekas Ķīnas kontrolei un reliģiskajām represijām pār Tibetu.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu dalailama bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā. Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!