Foto: AP/Scanpix
Ķīnas tirdzniecības ministrija pirmdien izplatījusi 236 lapaspušu garu sarakstu ar lietām, ko aizliegts eksportēt uz tās izolēto kaimiņvalsti Ziemeļkoreju, vēsta aģentūra "Reuters".

Galvenokārt sarakstā iekļautas "dubultās pielietošanas tehnoloģijas", kas var tikt izmantotas gan civiliem, gan militāriem mērķiem. Preces sadalītas grupās atkarībā no to iespējamās pielietojamības – kodolieroču, ķīmisko un bioloģisko ieroču programmās.

Saraksts apliecina Ķīnas apņēmību ievērot pret Phenjanu vērstās starptautiskās sankcijas, bet nav paredzētas, lai sodītu Ziemeļkoreju, otrdien precizēja Ķīnas Ārlietu ministrija.

"Tomēr mēs vēlētos norādīt, ka ANO Drošības padomes sankciju mērķis nav Ziemeļkorejas sodīšana," preses konferencē paziņoja ministrijas pārstāvis Hongs Leis. "Tas ir [mērķis] veicināt Korejas pussalas atteikšanos no kodolieročiem," paskaidroja amatpersona.

Rietumvalstis un neatkarīgi eksperti pēdējos mēnešos apsūdz Ķīnu, ka tā neievēro pret Ziemeļkoreju piemērotās sankcijas, kas papildus pastiprinātas pēc kodolizmēģinājuma februārī.

Ķīna kalpo kā nelikumīgas tirdzniecības ar Ziemeļkoreju koridors, uzskata elsperti. Ķīnas muitas dienests tikmēr nepublisko visaptverošus datus par tirdzniecību ar kaimiņvalsti.

Pekinas un Phenjanas attiecības ir sašķobījušās pēc Ziemeļkorejas trešā kodolizmēģinājuma šogad februārī. Ķīna pat piekrita ANO sankcijām pret komunistisko kaimiņu, tomēr tā joprojām ir Ziemeļkorejas lielākais tirdzniecības partneris.

Aizliegto preču sarakta izveidošana nebūt nenozīmē, ka Pekina ieņemtu stingrāku nostāju pret Ziemeļkoreju, skeptiski noskaņoti ir eksperti.

ANO Drošības padome ir noteikusi sankcijas pret Ziemeļkoreju, lai piespiestu Phenjanu atteikties no tās kodolprogrammas un ballistisko raķešu izmēģinājumiem. Ārvalstis ir nobažījušās, ka komunistiskā valsts, kas nereti ir draudējusi kaimiņiem, varētu radīt pietiekami mazu kodolierīci, kas būtu pārvietojama ar starpkontinentālajām raķetēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!