Foto: Reuters/Scanpix
Ķīnas Ārlietu ministrija (ĀM) piektdien paziņoja, ka neredzīgais disidents Čeņs Guančens, kurš vēlas doties uz ASV, var lūgt viņam atļaut doties mācīties uz ārzemēm.

"Čeņs Guančens pašlaik ārstējas slimnīcā. Ja viņš vēlas mācīties ārzemēs, viņš var lūgt atļauju parastajā kārtībā saskaņā ar likumu, gluži kā jebkurš Ķīnas pilsonis," teikts Ķīnas ĀM preses sekretāra Liu Veimiņa paziņojumā.

Dažas stundas vēlāk ASV Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nūlenda paziņoja, ka kāda ASV augstskola ir piedāvājusi Čeņam stipendiju, lai viņš varētu veikt tur pētījumus. Nūlenda pauda cerību, ka drīzumā tiks nokārtotas visas formalitātes, lai Čeņs un viņa ģimenes locekļi varētu doties uz ASV.

Čeņs ceturtdien paziņoja, ka kopā ar ģimeni vēlas doties uz ASV, kas vēl vairāk varētu palielināt saspīlējumu ASV un Ķīnas starpā pēc tam, kas Čeņs pēc aizbēgšanas no mājas aresta patvērumu guva ASV vēstniecībā Pekinā.

Čeņs norādīja, ka vēlas doties uz ASV, jo baidās par savu un savas ģimenes drošību, ja viņš paliks Ķīnā, kā to paredz vienošanās starp Ķīnas un ASV amatpersonām, kas nosaka, ka Čeņs atrodas Ķīnas varas iestāžu kontrolē kādā slimnīcā Pekinā pēc tam, kad trešdien pameta ASV vēstniecības ēku.

ASV amatpersonas sākotnēji pauda prieku par panākto vienošanos, kas paredz, ka pēc sešām ASV diplomātu paspārnē pavadītām dienām Čeņs tiek nodots Ķīnas varas iestāžu rokās, bet Pekina uzlabo viņa situāciju Ķīnā.

Tomēr telefonsarunā ar aģentūru "Reuters" Čeņs atzina, ka pēc sarunas ar sievu ir pārdomājis, jo viņa pastāstījusi par jauniem draudiem viņu ģimenei.

"Jūtos ļoti nepasargāts. Šeit nevar garantēt manas tiesības un drošību," viņš teica, piebilstot, ka ģimene - sieva un abi bērni - atbalsta lēmumu doties uz ASV.

"Ceru, ka ASV man palīdzēs doties prom nekavējoties. Vēlos doties uz ASV, lai saņemtu medicīnisko aprūpi," norādīja aktīvists,

ASV amatpersonas norādīja, ka vēstniecību Čeņs pametis pēc savas vēlēšanās, jo gribējis atkal būt kopā ar ģimeni, kā arī viņš paudis vēlmi palikt Ķīnā un nav lūdzis patvēruma piešķiršanu ASV. Viņa liktenis tagad ir Ķīnas varas iestāžu rokās, jo ASV diplomāti vairs nav par viņu atbildīgi.

40 gadus vecais Čeņs, kas pašmācības ceļā apguva jurisprudenci un aktīvi iestājās pret piespiedu abortiem, mājas arestā atradās kopš 2010.gada septembra, kad tika atbrīvots no cietuma.

Pirms izbēgšanas svētdien no savām mājām Šaņdunas provincē Čeņs internetā pagājušajā piektdienā ievietoja videoierakstu, kurā paziņoja, ka mājas aresta laikā ir smagi piekauts, un pauda bažas par savas sievas un bērnu drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!