Foto: AFP/Scanpix/LETA

Honkongas līdere Kerija Lama paziņojusi, ka lēmumu atsaukt pretrunīgo likumprojektu atbalstījusi arī Ķīna, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Likumprojekts paredzēja aizdomās turamo izdošanu Ķīnai un kļuva par vienu no galvenajiem iemesliem, kādēļ Honkongā aizsākās plaši protesti. Lama izteicās, ka Ķīna saprot, respektē un atbalsta likumprojekta atsaukšanu.

Honkonga ir daļa no Ķīnas. To paredz "vienas valsts, divu sistēmu" modelis, kas Honkongai dod ievērojami lielāku brīvību vairākās nozarēs salīdzinājumā ar Ķīnas Tautas Republiku. Honkongai ir sava tieslietu sistēma, kā arī aizsargātas pulcēšanās un vārda brīvības tiesības.

Likumprojekta oponenti brīdinājuši, ka to varētu izmantot, lai vērstos pret tiem, kas kritizē Pekinas politiku. Izrādot neapmierinātību ar likumprojektu, liels skaits Honkongas iedzīvotāju devušies ielās un jau vairākus mēnešus organizē demonstrācijas.

Trešdien Lama paziņoja, ka pretrunīgi vērtētais likumprojekts tiek formāli atsaukts. Neskatoties uz to, paredzams, ka protesti Honkongā turpināsies. Demonstrācijas pārtapušas par plašāku prodemokrātisku kustību, kuras dalībnieki pieprasa izmeklēšanu par policijas brutalitāti, kā arī lielāku demokrātiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!