Foto: Reuters/Scanpix

Saistībā ar veselības problēmām Ķīna pēc astoņiem gadiem no cietuma atbrīvojusi Nobela miera prēmijas laureātu un cilvēktiesību aktīvistu Liu Ksiabo, kuram konstatēts aknu vēzis pēdējā stadijā, vēsta portāls "Deutsche Welle"(DW).

"Tagad viņš ārstējas slimnīcā Šeņjanā. Viņam nav konkrētu plānu. Viņš tikai saņem medicīnisko palīdzību," aģentūrai AFP pastāstīja Liu advokāts Mo Šaopings.

Liu tika arestēts 2008. gadā, kad kopā ar sievu vāca parakstus Hartai 08 – prominentu ķīniešu intelektuāļu un cilvēktiesību aktīvistu parakstītam manifestam, kas pieprasīja demokrātiskas reformas valstī.

2009. gadā Liu tika notiesāts par "kūdīšanu uz valsts varas gāšanu" un saņēma 11 gadu cietumsodu. Gadu pēc Liu notiesāšanas viņam tika piešķirta Nobela miera prēmija par "ilgo un nevardarbīgo cīņu par fundamentālajām cilvēktiesībām Ķīnā".

Pēc balvas piešķiršanas Ķīna izsauca Norvēģijas vēstnieku, kuram iesniedza sūdzību par Nobela komitejas lēmumu apbalvot Liu, norādot, ka tas ir pilnīgā pretrunā balvas principiem un degradē Miera prēmiju.

Liu demokrātiskās aktivitātes aizsākās jau Tjaņaņmiņa laukuma protestu laikā 1989. gadā. Liu protestu laikā kopā ar trīs citiem aktīvistiem uzsāka badastreiku.

Tāpat viņš piedalījies pārrunās par tūkstošiem studentu drošu izkļūšanu no laukuma 1989. gada 3. jūnijā, kad armija sāka asiņainu protestu apspiešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!