Foto: Publicitātes foto

Ķīna šoruden prezentējusi jaunu neletālu staru ierīci nemieru izdzenāšanai, kura tās upuriem liek sajusties kā ugunī, raksta RT. Iepriekš līdzīgu tehnoloģiju prezentēja arī ASV, taču tā neguva atsauksmi gan tehnoloģisku grūtību, gan sabiedrības sašutuma dēļ.

Jaunais ierocis "WB-1" novembrī tika atrādīts ikgadējā Ķīnas aviācijas šova laikā.

Izmantojot līdzīgu principu kā mikroviļņu krāsnīs, stari uzsilda zemādas slānī esošās tauku un ūdens molekulas, liekot mērķim justies kā ugunī. Tajā pašā mirklī, kad viņš izkāpj no stara zonas, arī sāpes tūlītēji pāriet. Tehnoloģijas radītāji apgalvo, ka nervu galiem un asiņu šūnām nekāds kaitējums netiekot nodarīts, jo tie atrodas dziļāk zem ādas.

Par ierīces spēcīgākajām īpašībām tiek uzskatīts lielais attālums, kādā tā spēj darboties - no 80 metru līdz pat viena kilometra attālumam.

Jau šobrīd "China Poly Group Corporation" izstrādājot šīs ierīces vēl jaudīgāku versiju, kas varētu tikt uzstādīta uz kuģiem. Iespējams, ka ar šādu tehnoloģiju palīdzību bez ieroču un citu letālu spēku pielietošanas varētu būt iespējams risināt pat militārus konfliktus, raksta RT.

Tāpat tiek pieļauts, ka ķīniešu kompānija šo ierīci nav izstrādājusi tāpat vien, bet jau saņēmusi pasūtījumus no valsts. Pēdējās dekādes laikā Ķīna savu ieroču un pūļu savaldīšanas ierīču arsenālu jau ir ievērojami atjaunojusi un papildinājusi.

Tehnoloģija savulaik ASV parādījās kā miermīlīgāks pūļa izdzenāšanas variants, salīdzinot ar gumijas lodēm un asaru gāzi, kuri var atstāt paliekošas sekas vai pat atsevišķos gadījumos nogalināt. Tomēr īslaicīgās, taču spēcīgās sāpes, ko rada šīs ierīces darbība, žurnālistus un sabiedrību nepārliecināja par tās nekaitīgumu.

Problēmu radīja arī tās praktiskums - amerikāņu izstrādātajai ierīcei bija "jāiesilst" aptuveni 16 stundas pirms tās izmantošanas, turklāt tā patērēja ļoti lielu enerģijas daudzumu un nebija izmantojama, lai precīzi tēmētu pa kustīgiem objektiem. Visas šīs problēmas lika to izslēgt no pūļa izdzenāšanas tehnoloģiju klāsta.

Arī Krievija 2012. gadā paziņoja par līdzīgas ierīces izstrādi, taču pagaidām nekāds strādājošs tehnoloģijas variants vēl nav prezentēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!