Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīnas varasiestādes atteikušās Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ekspertiem sniegt informāciju par pirmajiem Covid-19 gadījumiem 2019. gada decembrī Uhaņā, atsaucoties uz izpētes vizītē Ķīnā pabijušajiem speciālistiem, vēsta "The Wall Street Journal".

Eksperti Ķīnas varasiestādēm pieprasījuši neapstrādātus datus par pirmajiem 174 saslimšanas gadījumiem, taču tā vietā saņēmuši jau sagatavotus apskatus un šo gadījumu izpētes rezultātus.

Ķīna iesniegusi arī apskatu par vīrusa saslimšanām dažus mēnešus pirms Covid-19 pandēmijas ar jau izdarītu slēdzienu, ka nekādas liecības par jaunā koronavīrusa izplatību šajā periodā nav konstatētas.

Pašiem iepazīsties ar neapstrādātiem datiem PVO ekspertiem nav ļauts, lai gan parasti epidēmiju izmeklēšanā tieši tādi dati tiek izmantoti.

PVO 10 cilvēku lielās ekspertu grupas vizīte Ķīnā ilga mēnesi un noslēdzās pagājušajā nedēļā. Sākotnējie izpētes rezultāti apstiprināja aizdomas, ka vīruss pie cilvēkiem nonācis no dzīvniekiem, taču konkrēta suga nav zināma.

Misija neapstiprināja Uhaņas tirgus saistību ar pašiem pirmajiem Covid-19 gadījumiem. Tāpat eksperti secināja, ka vīrusam ir dabiska izcelsme, nevis laboratorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!