Foto: AP/Scanpix

Ķīnā sākti lidojumi no pasaulē augstākās civilās lidostas, lai veicinātu tūrismu un palielinātu politisko kontroli pār valsts nemierīgajiem rietumiem, vēsta aģentūra AP.

Lidosta atvērta 4411 metru augstumā Sičuanas provinces Jadingā, pārspējot līdz šim augstāko – 4334 metru augstumā izvietoto Bangdas lidostu Tibetas autonomajā reģionā.

Gaisa retinājuma dēļ lidaparātu dzinējiem tādā augstumā darboties ir daudz grūtāk, tāpēc ir nepieciešami garāki skrejceļi. Jadingas lidostas ieskriešanās ceļš ir 4200 metru garš.

Pasažieri pirms ierašanās tiek brīdināti par iespējamiem viegliem galvas reiboņiem un citiem augstuma slimības simptomiem.

Līdz ar lidojumu atklāšanu uz gleznaino kalnu apkārtni no Sičuanas galvaspilsētas Čendu var nokļūt 65 minūtēs, braucot ar autobusu tam bija nepieciešamas divas dienas, otrdien ziņoja Ķīnas mediji.

Reģions ir vārti uz Tibetu, kuras iedzīvotāju pretestību Ķīnas varai valdība cer samazināt ar tūrisma palīdzību stiprinot vietējo ekonomiku.

Tuvējā apkārtnē nereti notikuši politiski nemieri un pašaizdedzināšanās gadījumi, protestējot pret Ķīnas pārvaldi. Lidosta sniedz iespēju daudz ātrāk nogādāt notikuma vietā karavīrus, ja izceļas lieli nemieri, kādi tibetiešu apdzīvotajās Sičuanas daļās notika 2008. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!