Foto: AP/Scanpix

Ķīnas cenzori slēguši piekļuvi amerikāņu laikraksta ”The New York Times” interneta vietnēm pēc tam, kad tajās publicēts pētījums par Ķīnas premjera Veņa Dzjabao ģimenes ienākumiem, vēsta aģentūra ”France Presse”.

Izpētot arhīva materiālus kopš 1992. gada, laikraksts noskaidrojis, ka Dzjabao ģimenes bagātība sasniedz 2,7 miljardus dolāru ( 1,45 miljardi latu). Tas ir pretrunā ar Ķīnas valdības radīto premjera tēlu, kurš esot cilvēks ar ļoti mazām prasībām, korupcijas un varas ļaunprātīgas izmantošanas apkarotājs.

Bez paša laikraksta vietnēm cenzori ir bloķējuši arī interneta meklēšana programmu rezultātus, kur pieminēts ”The New York Times”, kā arī atsauces uz laikrakstu Ķīnas sociālajā tīklā ”Sina Weibo” , kas ir vietējais analogs ”Twitter” sistēmai. No ”Sina Weibo” arī ir dzēsts ”The New York Times” profils.

Tāpat ir bloķēti meklējumu rezultāti, kur parādās premjera, viņa sievas un dēla vārds, bet, kā norāda ”France Presse”, valsts vadītāju vārdi dažādos sociālajos tīklos parasti ir bijuši nobloķēti arī līdz šim.

”The New York Times” jūnijā atvēra savu vietni ķīniešu valodā. Vietnē publicēti gan tulkoti, gan oriģināli ķīniešu autoru raksti. Laikraksts, atklājot vietni, paziņoja, ka negrasās piemērot to Ķīnas cenzūras prasībām.

Ķīnā ir liegta pieeja tādiem starptautiskiem sociālajiem tīkliem kā ”Facebook” un ”Twitter”, bet, reģistrējoties vietējos tīklos, ir jāinformē varas iestādes, atklājot savu īsto vārdu. Lai ziņojumi netiktu bloķēti, blogeri cenzūras aizliegtos valsts vadītāju vārdus aizstāj ar pseidonīmiem. Tā, piemēram, Veņš Dzjabao ir ”teletūbijs”, bet skandalozais politiķis Bo Silai ir ”tomāts”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!