Foto: TASS/Scanpix/LETA

Ķīna būvēs bāzi Tadžikistānas policijai pie robežas ar Afganistānu, ceturtdien paziņojis Tadžikistānas parlamenta preses pārstāvis.

Projekts apliecina sadarbības palielināšanos starp Ķīnu un Tadžikistānu drošības jomā. Ziņots, ka Ķīna uztur vēl vienu bāzi Tadžikistānas dienvidaustrumos.

Tadžikistānas parlamenta preses pārstāvis ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka parlamenta apakšpalāta ir apstiprinājusi plānu būvēt bāzi Kalnu Badahšānas autonomajā reģionā.

"Visu celtniecību finansē Ķīnas puse. Pēc celtniecības bāze tiks nodota Tadžikistānas policijai," paziņoja parlamenta preses pārstāvis.

Viņš sacīja, ka Ķīna atvēlējusi 7,3 miljonus eiro palīdzībai bāzei.

Jautāts par šo projektu, Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis žurnālistiem sacīja, ka neko nezina par to.

Ķīna cenšas veidot draudzīgas attiecības ar talibiem, kas augustā sagrāba savā varā Afganistānu, bet ir aicinājusi viņus apspiest uiguru separātistus pierobežas apgabalos.

Kamēr citas Vidusāzijas valstis ir nodibinājušas darba attiecības ar talibiem, Tadžikistāna ir atteikusies no tiešām sarunām ar tiem.

Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons ir paudis bažas par teroristu grupējumiem gar valsts 1300 kilometru garo robežu ar Afganistānu.

Tiek uzskatīts, ka šajos grupējumos iesaistījušies arī Tadžikistānas bijušie un esošie pilsoņi.

Tadžikistāna, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz 9,5 miljonus, ir saņēmusi finansiālu palīdzību gan no Ķīnas, gan ASV, lai izveidotu un nostiprinātu savus robežpunktus, un Tadžikistānā atrodas liela Krievijas militārā bāze.

Ziņots, ka Ķīnai ir arī kopīga militārā bāze ar Tadžikistānu Kalnu Badahšānas autonomajā reģionā, kas robežojas ar Siņdzjanu.

Pekina šo bāzi nav komentējusi, bet starptautiskā nevalstiskā bezpeļņas organizācija "International Crisis Group" 2018.gadā paziņoja, ka šīs bāze norāda uz Ķīnas pieaugošo klātbūtni Vidusāzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!