Ķīna un Eiropas Savienība (ES) var apvienot spēkus, lai stātos pretī ASV pasaules kundzībai. Kā savā otrdienas numurā raksta avīze "Daily Telegraph", 13.oktobrī Ķīnas valdība publiskoja dokumentu, kas veltīts valsts stratēģiskajiem plāniem, ziņo aģentūra RBC.
Šajā dokumentā norādīts, ka ES ir augoša pasaules superlielvalsts, kas drīz spēs apsteigt ASV un Japānu apjomu ziņā tirdzniecībā ar Ķīnu un investīcijās šajā valstī. Kā uzskata Ķīna, pēc Eiropas vienotās valūtas sekmīgās ieviešanas un pūliņiem radīt vienotu ārējo un tiesisko politiku, kā arī drošības politiku Eiropas Savienībai ir visas izredzes pašos pamatos grozīt spēku samēru pasaulē.

Laikraksts norāda, ka Ķīnas paziņojums sekoja pēc vairāku sekmīgu Ķīnas un Eiropas kosmisko projektu īstenošanas, arī sakarā ar satelītnavigācijas sistēmas "Galileo" izveidošanu, kas met izaicinājumu ASV kundzībai kosmosā.

Ķīna un ES kopīgi strādā kodolpētījumu jomā. 2003.gada jūnijā Francijas aizsardzības ministre Mišela Alio-Marī ierosināja atklāt Ķīnai vairākas slepenas militārās tehnoloģijas, kā arī mīkstināt embargo bruņojuma piegādei šai valstij.

Ķīnas centieni iegūt Briseles atbalstu liecina, ka Āzijā atjaunojas cieņa pret Eiropas Savienību, uzskata laikraksts un uzsver, ka pēdējā laikā arī Indija cenšas tuvināties ES. Šī interese, visticamāk, ir abpusēja, jo Francija un Vācija cenšas izvērst dialogu ar Ķīnu, lai attīstītu stratēģisko aliansi kā pretsvaru ASV, nobeigumā rezumē laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!