Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīna cer, ka starptautiskā sabiedrība Venecuēlai var sniegt "konstruktīvu" palīdzību, kas balstīta uz Venecuēlas suverenitātes ievērošanu, atsaucoties uz Ķīnas ārlietu ministrijas paziņojumu, raksta aģentūra "Reuters".

Ķīna ir viena no galvenajām Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro sabiedrotajām. Sestdien starp Maduro lojālajiem drošības spēkiem un opozīcijas aktīvistiem izcēlās asas sadursmes. Opozīcijas pārstāvji centās panākt, ka Venecuēlā ieved ļoti nepieciešamo humāno palīdzību. Sadursmju rezultātā pie Venecuēlas-Brazīlijas robežas bojā gājuši vismaz trīs cilvēki un ievainoti 300, ziņo aģentūra.

“Mēs aicinām Venecuēlas valdību un opozīciju atrast politisku risinājumu, kas atbilst konstitūcijai un likumiem, un aicinām starptautisko sabiedrību darīt to, kas tiešām veicinās Venecuēlas stabilitāti, ekonomisko attīstību, “ teikts Ķīnas ārlietu ministrijas paziņojumā. Tāpat ministrija pauda cerību, ka starptautiskā sabiedrība Venecuēlai sniegs konstruktīvu palīdzību, kas balstīta uz valsts suverenitātes ievērošanu.

Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido, kuru par valsts leģitīmo līderi atzinušas gan ASV, gan arī vairākas Rietumu valstis, aicinājis ārvalstis izvērtēt “visas opcijas” centienos no amata gāzt Maduro, raksta aģentūra. Ķīna un Krievija joprojām atbalsta Maduro režīmu.

Huans Gvaido piektdien devās uz Kolumbiju, lai ievestu valstī simtiem tonnas humanitārās palīdzības, tostarp pārtiku un zāles. Lielākā daļa palīdzības nāca no ASV.

Maduro, baidoties no slepenas ieroču ievešanas opozīcijas apbruņošanai, paziņojis, ka palīdzību pieņems tikai no tām valstīm, kuras atbalsta viņa režīmu, piemēram, Krievijas, Ķīnas, un Bolīvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!