Foto: AP/Scanpix/LETA

Kijeva ir atsaukusi savu parakstu no dokumenta par cilvēktiesību situāciju Ķīnā pēc tam, kas Pekina piedraudējusi apturēt Ukrainas pasūtīto Covid-19 vakcīnu piegādi, atsaucoties uz avotiem diplomātu aprindās, vēsta aģentūra AP.

22. jūnijā 40 valstis, starp kurām arī Ukraina, pieprasīja nekavējoties atļaut neatkarīgiem novērotājiem iekļūt Siņdzjanas Uiguru autonomajā reģionā, no kurienes pienāk ziņas par etnisko un reliģisko minoritāšu tiesību pārkāpumiem, tai skaitā ieslogot tos pāraudzināšanas nometnēs.

Vēlāk Ukraina no dokumentu parakstītāju saraksta pazuda. Kā AP uzzināja no diplomātiskajiem avotiem, Kijeva savu parakstu atsaukusi, jo Ķīna piedraudējusi apturēt gaidāmo 500 tūkstošu Covid-19 vakcīnu piegādi. Ne Kijeva, ne Pekina šo informāciju līdz šim nav komentējušas.

Kijeva ar Ķīnu ir vienojusies par 1,9 miljonu ķīniešu kompānijas "Sinovac Biotech" Covid-19 vakcīnu piegādi.

Jūnijā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" publicēja ziņojumu par spīdzināšanām, kādām Ķīnas varasiestādes pakļauj musulmaņu minoritāti Siņdzjanas reģionā. Represijām pakļauti kazahi, uiguri, kirgīzi un citas etniskās grupas.

Par minoritāšu vajāšanu un piespiedu ievietošanu īpašās nometnēs zināms jau vairākus gadus. Pekina sākotnēji noliedza šādu nometņu eksistenci, bet vēlāk noliedza, ka tajās notiek spīdzināšana un ka mērķtiecīgi tiek vajātas noteiktas etniskās grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!