Ķīna izdevusi jaunus, stingrākus masu pulcēšanās noteikumus, kas, acīmredzami, iecerēti, lai garantētu sociālo stabilitāti pirms kārtējā Komunistiskās partijas kongresa, sestdien ziņo valsts mediji.
Iepriekšējie noteikumi tika attiecināti uz plaši definētiem kultūras pasākumiem, taču jaunā kārtība konkrētāk regulē tādus pasākumus kā koncerti, gadatirgi un pat uguņošana, vēsta aģentūra "Siņhua".

To mērķis, domājams, ir dot iespēju varasiestādēm savlaicīgi uzzināt par pasākumiem, kas var pulcēt lielu skaitu cilvēku, jo noteikti sodi par savlaicīgu neziņošanu, ja iecerēti saieti, kuros piedalītos vairāk nekā tūkstotis cilvēku.

"Šādos pasākumos reizēm notiek nelaimes gadījumi un noziedzīgas darbības. Daži pat noved pie nopietniem incidentiem, kas apdraud cilvēku dzīvības un sabiedrisko drošību," norāda kāda vārdā neminēta valdības amatpersona.

"Ir visai svarīgi [..] izdot šādus noteikumus, lai noteiktu drošības atbildību par uzraudzības pasākumiem un vadību, tādējādi garantējot drošību liela mēroga masu pasākumos," runājot ar "Siņhua", izteikusies amatpersona.

Personas, kas bez varasiestāžu atļaujas organizēs plašus masu pasākumus, varēs sodīt ar 300 000 juaņu (20 000 latu) lielu sodanaudu, bet pieteiktā pasākuma laika, vietas, satura vai mēroga mainīšana var tikt sodīta ar 50 000 juaņu.

Jaunie noteikumi stājas spēkā 1.oktobrī, divas nedēļas pirms Ķīnas Komunistiskās partijas 17.kongresa, kurā paredzēts noteikt valsts attīstības kursu nākamajiem pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!