Foto: AFP/Scanpix
Ķīnā piektdien izpildīts nāvessods četriem ārzemju pilsoņiem, kuri notiesāti par 13 ķīniešu jūrnieku slepkavību Mekongas upē 2011. gadā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ķīnas televīzija tiešajā translācijā no Kuņminas pilsētas parādīja, kā notiesātie vīrieši no savām kamerām tiek aizvesti uz nāvessoda izpildes vietu. Pašu soda izpildes brīdi televīzija nepārraidīja, ziņo BBC. Vīrieši nogalināti, injicējot tiem nāvējošu vielu.

Šī, domājams, bija pirmā reize Ķīnas pēdējo laiku vēsturē, kad televīzijas tiešraidē parādīta notiesāto aizvešana pirms nāvessoda, norāda BBC. Par šo tiešraidi dusmas pauduši daudzi Ķīnas interneta sociālo tīklu lietotāji.

Viens no sodītajiem ir Mjanmas pilsonis Navs Hams, kurš tika uzskatīts par vienu no varenākajiem kaujinieku vadoņiem Zelta trījstūrī – nepārvaldītā reģionā starp Taizemi, Mjanmu un Laosu.

Ķīniešu jūrniekus 2011. gada oktobrī atrada nogalinātus divos Ķīnas kravas kuģos, kas atradās Mekongas upes Taizemes pusē. Ķīnas mediji ziņo, ka uzbrukumu ar sabiedrotajiem un Taizemes karavīriem organizējis Navs HamsPārējie trīs par šo noziegumu ar nāvi sodītie ir taizemietis, Laosas pilsonis un viens vīrietis bez noteiktas valstiskās piederības.

Daži no atrastajiem jūrniekiem bijuši sasieti ar līmlenti un nogalināti ar šāvienu galvā. Kuģos tāpat atrasts aptuveni miljons metamfetamīna tablešu, vēsta laikraksts "The Guardian". Uzbrukums notika laikā, kad Mekongas upē bija vērojams kuģu nolaupīšanas vilnis, kurā vainoja narkokontrabandistus.

Uzbrukumā aizdomās turēto bandu noķēra Laosā un pagājušā gada maijā nogādāja Ķīnā, kas uzstāja uz to, jo uzbrukums noticis ar Ķīnas karogu ceļojošos kuģos. Novembrī četrotni atzina par vainīgu slepkavībā, narkotiku kontrabandā, cilvēku un kuģu nolaupīšanā. Vēl vienam bandas loceklim piespriests nāvessods ar atliktu izpildes laiku, bet citam astoņu gadu cietumsods.

Taizemē sākta izmeklēšanu par astoņu valsts karavīru saistību ar noziegumu. Reaģējot uz nedrošo situāciju upē, Ķīna, Mjanma, Taizeme un Laosa uzsāka kopīgas drošības patruļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!