Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīnas, Japānas un Dienvidkorejas līderi otrdien vienojušies cieši sadarboties, lai miermīlīgiem līdzekļiem panāktu Ziemeļkorejas kodolatbruņošanos.

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins, Japānas premjerministrs Sindzo Abe un Ķīnas valdības vadītājs Li Kecjans pulcējušies uz samitu Čengu, Ķīnas vidienē. "Trīs valstis turpinās sadarbību, lai atrisinātu šo problēmu ar politiskiem līdzekļiem," preses konferences laikā žurnālistiem paziņoja Li.

Viņam piebalsoja Muns, norādot, ka visu trīs valstu interesēs ir miera noslēgšana starp abām Korejām. Satraukums par Ziemeļkorejas kodolprogrammu pieaudzis, kopš Phenjana paziņojusi, ka ASV ir laiks līdz gada beigām, lai atvieglotu pret Ziemeļkoreju vērstās sankcijas. Pretējā gadījumā Vašingtonai jārēķinoties ar nepatīkamu "Ziemsvētku dāvanu".

Taču īpašais ASV vēstnieks Ziemeļkorejas jautājumos Phenjanas ultimātu jau ir noraidījis. Arī Abe uzsvēris, ka nepieciešams pilnībā ievērot ANO Drošības padomes rezolūcijas Ziemeļkorejas jautājumā, piebilstot, ka sarunas starp Vašingtonu un Phenjanu tomēr jāturpina.

Vienlaikus Abe nosodīja nesen veiktos Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumus, kas rada "nopietnus draudus" reģionam. Cita starp trīs valstu līderi pauda arī apņēmību veicināt reģionā brīvo tirdzniecību, kā arī apstiprināja komunikē par savstarpējo sadarbību nākamajā desmitgadē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!