Ķīnas varas iestādes nav atļāvušas Norvēģijas diplomātiem tikties ar šāgada Nobela Miera prēmijas laureāta ieslodzītā Ķīnas disidenta Liu Sjaobo sievu Liu Sja, trešdien paziņoja Norvēģijas Ārlietu ministrija.

Norvēģijas vēstniecības pārstāvji otrdien gribējuši apmeklēt Liu Sja viņas Pekinas dzīvoklī, taču Ķīnas amatpersonas to nav atļāvušas.
Norvēģijas Ārlietu ministrija trešdien aicināja Ķīnas varas iestādes atcelt visus ierobežojumus, kas noteikti Liu Sja.

Liu Sjaobo ir lūdzis savu sievu doties uz Norvēģiju saņemt viņam piešķirto Nobela Miera prēmiju, aģentūrai "Reuters" otrdien pastāstīja Liu Sja.

"Sjaobo man teica, ka ļoti cer, ka es varēšu doties uz Norvēģiju un saņemt prēmiju viņa vietā," stāstīja Liu Sja telefonsarunā no savām mājām Pekinā, kur viņa atrodas mājas arestā un dzīvesvietu var atstāt tikai policijas pavadībā.

Uz jautājumu, vai, viņasprāt, valdība atļaus šo braucienu, atbilde bija: "Domāju, ka tas būs ļoti sarežģīti."

Liu Sja skaidroja, ka valdība vēl nav tieši atbildējusi, ka viņa nevarēs doties uz Norvēģiju. Oficiālā prēmijas pasniegšanas ceremonija notiks 10.decembrī Oslo.

Otrdien Ķīna paziņoja, ka prēmijas piešķiršana ieslodzītam disidentam ir necieņas izrādīšana Ķīnas tiesu sistēmai, un tā turpinās kritizēt prēmiju, kas radījusi ažiotāžu ap cilvēktiesību jautājumu.

Šī iemesla dēļ Ķīna arī atcēlusi trešdien paredzēto Norvēģijas zivsaimniecības ministres un Ķīnas zivsaimniecības ministra vietnieka tikšanos Pekinā.

Piektdien Norvēģijas Nobela komiteja paziņoja, ka šī gada Nobela Miera prēmija piešķirta Ķīnā ieslodzītajam disidentam Liu Sjaobo par viņa "ilgo un nevardarbīgo cīņu par cilvēka pamattiesībām Ķīnā".

Šobrīd 54 gadus vecais literatūras profesors Liu Ķīnā izcieš par valsts varas gāšanas mēģinājumu piespriesto 11 gadu cietumsodu. Viņš vadīja petīcijas "Harta 08" izstrādi, kurā tika atbalstīta vārda brīvība un daudzpartiju vēlēšanu sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!