Gunaņas provincē Ķīnas centrālajā daļā ierēdņiem pavēlēts katru gadu izsmēķēt gandrīz ceturtdaļmiljonu Ķīnā ražotu cigarešu paciņu cerībā palielināt ieņēmumus no nodokļiem.
Provinces varas iestādes likušas valsts ierēdņiem un skolotājiem katru gadu izsmēķēt 230 000 paciņu vietējā ražojuma cigarešu "Hubei".

Tiem, kuri nesmēķē pietiekami vai arī tiek pieķerti, smēķējot citās provincēs ražotas cigaretes, draud naudassods vai pat atlaišana no darba.

Šis lēmums licis provinces vadītājiem pārskatīt šo politiku.

Ķīnā ar smēķēšanu saistītas slimības katru gadu nogalina miljonu cilvēku, taču veselības riski neattur vietējās amatpersonas.

"Šis noteikums stimulēs vietējo ekonomiku ar cigarešu nodokli," laikrakstam "Global Times" teica Gunaņas rajona cigarešu tirgus uzraudzības grupas loceklis Čeņs Ņaņdzu.

Avīze raksta, ka šis pasākums varētu būt mēģinājums atbalstīt "Hubei" cigarešu marku sīvajā konkurencē ar cigaretēm, ko ražo kaimiņos esošajā Huņaņas provincē.

Smēķēšana ir dziļi iesakņojusies ķīniešu kultūrā. Ķīnā smēķē vairāk nekā puse visu ārstu vīriešu, un šajā valstī joprojām trūkst izpratnes par smēķēšanas ietekmi uz veselību.

Tomēr pēdējā laikā varas iestādes sākušas mudināt smēķētājus atmest šo ieradumu un pirms 2008.gada olimpiskajām spēlēm pat aizliedza smēķēt galvaspilsētas sabiedriskajās ēkās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!