Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna ir lūgusi ANO Drošības padomi balsot par mazo ieroču piegāžu aizliegšanu Haiti, tādējādi potenciāli nonākot konfliktējošās pozīcijās ar ASV, kuru pārskatītais rezolūcijas projekts neietver Pekinas priekšlikumu, raksta "France24".

Padomes locekļi apsver iespēju atjaunot Apvienoto Nāciju Organizācijas politisko misiju Haiti, kuras termiņš beidzas piektdienas vakarā, taču vēl nav noskaidrots, vai Ķīnas diplomāti uzliks veto jaunākajai rezolūcijai.

Pekina pēdējos gados ANO ir uzņēmusies arvien nozīmīgāku lomu jautājumos, kas saistīti ar Haiti, galvenokārt saistībā ar Portoprensas īstenoto Taivānas atzīšanu, ko Ķīna uzskata par savu teritoriju.

"Situācija Haiti nevar būt sliktāka. Kamēr mēs šeit vedam sarunas, bandu vardarbība Portoprensā saasinās," sacīja Ķīnas misijas ANO pārstāve. "Ieroču embargo pret noziedzīgām grupām ir minimums, kas Padomei būtu jāievieš, reaģējot uz šausminošo situāciju," viņa piebilda.

Taču pārskatītajā ASV un Meksikas rezolūcijas tekstā, kas tika pabeigts ceturtdienas vakarā un kuru redzējuši arī aģentūras AFP žurnālisti, nav minēts embargo, tā vietā "aicinot dalībvalstis aizliegt mazo ieroču, vieglo ieroču un munīcijas nodošanu nevalstiskām personām, kas iesaistītas vai arī atbalsta bandu vardarbību."

Bandu vardarbība Karību jūras reģiona valstī ir pieaugusi - galvaspilsētā Portoprensā vien šonedēļ nogalināti vismaz 89 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!