Foto: F64
Pekina svētdien pauda pārmetumus Vašingtonai par savstarpējās sadarbības apdraudēšanu, taču vienlaikus arī aicināja pāršķirt jaunu lapaspusi abu valstu attiecībās.

Ķīnas ārlietu ministrs Jans Dzječi atkārtoti nosodīja ASV lēmumu pārdot ieročus Taivānai, kā arī ASV prezidenta Baraka Obamas tikšanos ar trimdā dzīvojošo Tibetas garīgo līderi Dalailamu. Tomēr, neraugoties uz aso kritiku, Pekina, šķiet, ir apņēmusies uzlabot attiecības ar Vašingtonu.

"ASV vajadzētu noregulēt būtiskākos un pretrunīgākos jautājumus un strādāt ar Ķīnu, lai atgrieztu Ķīnas un ASV attiecības iepriekšējās stabilitātes sliedēs," ministrs pavēstīja žurnālistiem.

Augstā amatpersona arī uzsvēra, ka harmoniskas attiecības ir būtiskas abām pusēm, un aicināja ASV strādāt "kopā ar mums, lai sasniegtu šo mērķi".

Kā jau vairākkārt ziņots, Pekinas nosodījumu izraisīja ASV lēmums par 6,4 miljardu dolāru (3,30 miljardu latu) vērtu ieroču pārdošanu Taivānu, cita starpā apņemoties tai piegādāt zenītraķetes "Patriot", helikopterus "Black Hawk" un sakaru aprīkojumu iznīcinātāju "F-16" flotei. Lielvaru attiecības iedragājusi arī Dalailamas uzņemšana Baltajā namā un pārmetumi par kiberuzbrukumiem ASV interneta gigantam "Google".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!