Foto: AP/Scanpix/LETA
"Vācu biznesa aprindas pauž atbalstu Šolca Ķīnas vizītei jaunajā divpusējo saišu modelī," pirmajā lapā šonedēļ sludināja Ķīnas angļu valodā rakstošais propagandas rupors "Global Times". Kamēr Ķīna Vācijas kancleru piektdien sagaidīs ar slavinājuma vārdiem, vairums Eiropas politisko un ekonomisko līderu jau labu laiku pukojas tviterī, kā arī skaļi un publiski aicina vāciešus nebūt naiviem. "Mums jābūt ārkārtīgi modriem," intervijā "Reuters" uzsvēra Eiropas iekšējo tirgu komisārs Tjerī Bretons. Turklāt tas notiek tikai nedēļas pēc tam, kad Eiropā, tostarp Vācijā, atmaskots plašs un vietām pat neslēpts Ķīnas policijas iecirkņu tīkls.

Eiropiešu nekontrolētā Ķīnas policija Eiropā


Kritika saistībā ar Olafa Šolca došanos draudzīgā vizītē uz Eirāzijas otru galu izskanējusi ne tikai tādēļ, ka Ķīnas sludinātās lietu kārtības pamatidejas aizvien asāk saduras ar Rietumu uzskatiem. Vizīte norisinās laikā, kad Rietumu politisko dienaskārtību spēcīgi ietekmējis Krievijas bruņotais iebrukums Ukrainā, kam Ķīnas attieksme devusi klusējošu piekrišanu. Vienlaikus tikai nedaudz vairāk nekā pirms mēneša gaismā nāca ziņas, ka ķīnieši Eiropā izveidojuši nelegālu policijas iecirkņu tīklu, slepeni un nelegāli izvēršot savu drošības tīklu.

Kopumā 21 valstī Spānijā bāzētā nevalstiskā organizācija "Safeguard Defenders" atklāja 54 Ķīnas policijas iecirkņu darbību, liecina tās publicētais ziņojums. Tie izvietoti dažādās pasaules malās no Čīles līdz Ukrainai, tomēr lielākais vairums atrodas Eiropas Savienības valstīs. Baltijas valstīs un Polijā nav atklāts neviens iecirknis, taču Barselonā, Madridē un Parīzē darbojušies pa trim katrā. Divi izveidoti arī Budapeštā, Prāgā, Valensijā un Londonā. Tā gan varētu būt tikai neliela daļa, jo zināms, ka policijas iecirkņus uzdots veidot vismaz desmit pašvaldībām, bet apzināti tikai divu izveidotie – Ciņtaņas (Qingtian) apgabala un Fužou pilsētas.

Kamēr lielākā daļa zināmo iecirkņu darbojušies slepus, citu ar Ķīnas Komunistisko partiju cieši saistītu organizāciju aizsegā un telpās dažviet tie pat nav slēpti. Piemēram, Dublinā esošajam vēl pirms dažām nedēļām pie durvīm bijusi plāksne ar norādi "Fužou policijas aizjūras iecirknis", kas gan šobrīd jau esot novākta.

"Safeguard Defenders" atklājums, kas saviļņojis drošības struktūras daudzviet Eiropā, galvenokārt bijis iespējams publiski pieejamo dokumentu un paziņojumu dēļ. Jau 2018. gadā Fudzjaņas provincē tika uzsākta kampaņa tā dēvēto interneta un telefonsakaru krāpnieku izķeršanai ārvalstīs. Kampaņā tika aicināts pret viņiem vērsties nesaudzīgi, tostarp pirms tiesas tika ļauts nojaukt par nelegālajiem līdzekļiem celtos īpašumus, atņemt pases, liegt pabalstus, veselības pakalpojumus un citus sociālos labumus, kā arī liegt aizdomās turēto bērniem izglītību. Pēdējais gan vēlāk ticis atsaukts kā pārāk nežēlīgs.

Pagājušā gada sākumā kampaņa tika izvērsta plašāk, iesaistoties arī citām Ķīnas provincēm.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!