Foto: AFP/Scanpix
Ķīna paziņojusi par savas pirmās aizjūras militārās bāzes būvēšanu mazajā Āfrikas valstī Džibutijā, ziņo Kremļa finansētais medijs RT. Turklāt tā atradīšoties netālu no ASV militārās bāzes, kuru Pentagons izmantojot dronu jeb bezpilota lidmašīnu operācijām reģionā.

Pekina šobrīd risinot sarunas ar Džibuti par jūras bāzes izbūvi, lai spētu labāk atbalstīt savas pretpirātisma un miera uzturēšanas operācijas reģionā, ziņo amatpersonas. Viņi paši gan izvairījušies jauno bāzi dēvēt par "militāru", lai tās ārpolitika nelīdzinātos ASV un Krievijas īstenotajai.

Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Hongs Lei norāda, ka "atbalsta bāze" nodrošinās "loģistikas atbalstu", lai uzpildītu ar degvielu, atpūtinātu un apgādātu Ķīnas Jūras spēku kuģus, tādējādi noraidot spekulācijas, ka osta ir veids, kā izvērst Ķīnas militāro ekspansiju stratēģiski svarīgajā Āfrikas ragā.

"Nepieciešamās bāzes izbūve palīdzēs Ķīnas Jūras spēkiem un armijai turpmāk piedalīties ANO miera uzturēšanas operācijās, īstenot un atbalstīt misijas ūdeņos pie Somālijas un Adenas līcī, kā arī sniegt humāno palīdzību," skaidroja Hongs.

Aizsardzības ministrijas pārstāvis pulkvedis Vū Kians savukārt norādīja, ka "Ķīna vēlas ieņemt lielāku lomu reģionālā miera un stabilitātes nodrošināšanā."

Šobrīd Ķīna ir lielākais miera uzturēšanas spēku nodrošinātājs Āfrikā. Turklāt tais ir milzīgas ekonomiskās intereses šajā kontinentā - pēdējo 15 gadu laikā Ķīna Āfrikas valstīs ieguldījusi līdzekļus aptuveni 40 miljardu ASV dolāru apmērā.

Tāpat Ķīnā pieaug sabiedrības spiediens atbalstīt tās pilsoņus aiz robežām, ņemot vērā pēdējos mēnešos teroristu nogalinātos ķīniešus Mali un Sīrijā. Tāpat lielvalstij bāze var palīdzēt īsā laika periodā evakuēt tās iedzīvotājus, kā tas notika Lībijā 2011. gadā un Jemenā šī gada martā.

Vienlaikus Ķīna iepriekš nepieredzētā ātrumā un apjomā cenšas uzlabot savus Jūras spēkus. Pēdējo dažu gadu laikā tā, pārbūvējot PSRS karakuģi, ieguvusi savu pirmo lidmašīnu bāzes kuģi "Liaoning", kā arī uzsākusi attīstīt pati savu karakuģu un atomzemūdeņu būvi.

Bijušajā Francijas kolonijā Džibutijā šobrīd atrodas vienīgā ASV pastāvīgā militārā bāze Āfrikā "Camp Lemonnier". Tajā atrodas Pentagona Āfrikas komandcentrs AFRICOM, kā arī nozīmīgākā dronu vadības bāze reģionā.

Nelielā valsts atrodas nozīmīgā Suecas kanāla-Sarkanās jūras-Indijas okeāna jūras ceļa posmā, ļaujot kontrolēt vienu no galvenajiem jūras ceļiem pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!