Foto: stock.xchng
Ķīnā svētdien pieņemts likums, kas oficiāli atceļ gadu desmitiem īstenoto viena bērna politiku, tā cenšoties atrisināt sasāpējušās demogrāfiskās problēmas.

Likums stāsies spēkā tieši gadumijā, turpmāk atļaujot visiem precētajiem pāriem laist pasaulē divus bērnus, vēsta oficiālā ziņu aģentūra "Siņhua".

Lēmumu par šādu pavērsienu Pekinas demogrāfiskajā politikā oktobrī pieņēma Ķīnas valdošā Komunistiskā partija.

Pretrunīgi vērtētā viena bērna politika Ķīnā tika ieviesta 1979.gadā, lai risinātu sociālās, ekonomiskās un vides problēmas, ko radīja pārapdzīvotība. Daudzus gadus Ķīnas varas iestādes apgalvoja, ka tā kļuvusi par būtisku valsts ekonomiskā uzplaukuma stimulu.

Tomēr galu galā izrādījās, ka šī sistēma, kas tika uzturēta ar naudassodu, piespiedu kontracepcijas un abortu palīdzību, sevi neattaisno. Iedzīvotāju novecošanās, darbaspēka trūkums un augošais vīriešu skaita pārsvars sabiedrībā jau pirms diviem gadiem pamudināja valdību paziņot, ka daļai ģimeņu varēs būt otrs bērns.

Tiesa, saistībā ar augošo dzīves dārdzību šo iespēju gan izmantojušas krietni vien mazāk ģimeņu, nekā tika prognozēts un nekā būtu vajadzīgs, lai nodrošinātu iedzīvotāju skaita atražošanos.

Kā rudenī prognozēja Ķīnas amatpersonas, līdz ar pilnīgu atteikšanos no viena bērna politikas valstī ik gadu papildus varētu piedzimt aptuveni trīs miljoni bērnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!