Ķīnā evakuēti gandrīz 160 000 cilvēku, turpinoties celties ūdens līmenim ūdenskrātuvē, kas Ķīnas Sičuaņas provinces Beičuaņas rajonā radusies zemestrīces izraisīto nogruvumu rezultātā, trešdien vēsta valsts mediji.
Līdz pusnaktij no "zemestrīces ezera" apdraudētā apgabala evakuēti 158 000 cilvēku, vēsta laikraksts "China Daily".

Premjerministrs Veņs Dzjabao otrdien valdības sēdē paziņoja, ka šī un vēl aptuveni 30 zemestrīces radīto ezeru problēmas atrisināšana ir vissteidzamākais uzdevums.

Ūdens līmenis Tandzjašaņas ezerā katru dienu ceļas par diviem metriem un otrdien tas bija tikai 23 metru attālumā no vaļņa zemākās vietas, raksta "China Daily".

Tajā ir pietiekami daudz ūdens, lai varētu piepildīt 50 000 olimpiskos peldbaseinus, un ja tas izplūdīs, varētu tikt apdraudēti miljoniem cilvēku.

Vairāk nekā 600 inženieru un karavīru nepārtraukti strādā pie ūdens novirzīšanas kanāla rakšanas, taču viņi darbu nespēs pabeigt ātrāk par 5.jūniju, raksta "China Daily".

Ja ezera valnis tiks pārrauts, pārvietot nāksies līdz 1,3 miljoniem cilvēku, un amatpersonas jau ir sākušas gatavoties šādam scenārijam.

Tjaņļiņas ciemā, kurš būs viens no pirmajiem, kas applūdīs, ja valnis tiks pārrauts, otrdien tika sarīkotas evakuācijas mācības.

Cauri ciemam gāja cilvēki, sitot gongus un par skaļruņiem liekot tā 680 iedzīvotājiem nokļūt augstākās vietās 20 minūšu laikā - tieši tik daudz laika viņiem būs, ja notiks ļaunākais.

12.maija zemestrīces oficiāli apstiprinātais upuru skaits Ķīnā sasniedzis 67 183, bet vēl 20 790 cilvēki joprojām tiek uzskatīti par pazudušiem, otrdien paziņoja valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!