Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Ķīna nosūtījusi uz savu kosmosa staciju "Tiangong" ("Debesu pils") trīs astronautus, lai pirmo reizi veiktu kosmosa stacijas apkalpes nomaiņu.

Nesējraķete "Long March 2F" ar pilotējamo kuģi "Shenzhou 15" otrdien plkst.23.08 pēc vietējā laika (pulksten 17.08 pēc Latvijas laika) startēja no Dzjucjuaņas satelītu palaišanas centra Gobi tuksnesī, Ķīnas ziemeļrietumos.

Pirmais Ķīnas kosmosa stacijas "Tiangong" modulis "Tianhe" ("Debesu harmonija") kosmosā tika nogādāts 2021. gada aprīlī. Novembrī stacija ieguva pašreizējo T formu, kad tai tika pievienots pēdējais no trim cilindriskajiem moduļiem.

"Shenzhou 15" astronauti nomainīs apkalpi, kas ieradās kosmosa stacijā jūnijā ar kuģi "Shenzhou-14".

Plānots, ka trīs "Shenzhou-14" astronauti atgriezīsies uz Zemes decembra sākumā. Aptuveni nedēļu kosmosa stacijā uzturēsies seši astronauti, pārbaudot stacijas spējas uz laiku uzņemt tik lielu cilvēku skaitu un nodrošinot gludu stacijas vadības nodošanu jaunajai komandai.

"Tiangong" paredzamais mūža ilgums ir vismaz desmit gadi. Plānots, ka astronauti kosmosa stacijā veiks vairāk nekā 1000 zinātniskos eksperimentus, sākot no pētījumiem par augu pielāgošanos kosmosa videi un beidzot ar šķidrumu uzvedību mikrogravitācijā.

Ķīna sāka sūtīt kosmosā cilvēkus 2003. gadā. "Tiangong" ir šo lidojumu kulminācija un Pekinas lepnums – otrā apdzīvotā kosmosa stacija aiz NASA vadītās Starptautiskās Kosmosa stacijas (SKS). Ķīnai ir liegta piekļuve SKS.

"Shenzhou-15" apkalpe dzīvos un strādās "Tiangong" sešus mēnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!