Foto: AFP/Scanpix
Divi tibetiešu pusaudži Sičuanas provincē Ķīnā ir miruši pēc tam, kad aizdedzinājuši sevi, atsaucoties uz aktīvistu un ASV mediju ziņoto, vēsta raidsabiedrība BBC.

18 gadus vecais mūks Lobsangs Kalsangs un 17 gadus vecais bijušais mūks Damčoeks aizdedzināja sevi pirmdienas rītā pie Kirti klostera Abas pavalstī, vēsta Londonā bāzētā organizācija “Free Tibet”.

Liesmu pārņemti, abi tibetieši izklieguši pret Ķīnas pārvaldi un politiku Tibetā vērstus saukļus, stāsta aculiecinieki. Degošie jaunieši noskrējuši aptuveni 20 soļus un nokrituši zemē.

Jaunieši nogādāti slimnīcā, bet pirmdien vakarā no gūtajiem apdegumiem miruši.

Kopā kopš 2009. gada jau ir aizdedzinājies 51 tibetietis, norāda “Free Tibet”. Šo skaitli gan nevar pārbaudīt, jo ārvalstu medijiem nav atļauts darboties reģionā, bet Ķīnas valsts mediji apstiprinājusi tikai dažus pašaizdedzināšanās gadījumus, skaidro BBC.

Jau vēstīts, ka kopš 2011. gada pašaizdedzinājušies ir vairāk nekā 30 tibetiešu – lielākoties jauni mūki un mūķenes. Pārsvarā šie gadījumi notikuši etnisko tibetiešu apdzīvotās teritorijās ārpus Tibetas.

Ķīnas valdība pašaizdedzināšanās atbalstīšanā un separātisma veicināšanā vaino Tibetas garīgo līderi trimdā Dalailamu, kurš šīs apsūdzības noliedz. Tibetas trimdas valdība un tās līderis apgalvo, ka protesti ir sekas Ķīnas kontrolei un reliģiskajām represijām pār Tibetu.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu dalailama bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā. Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!