Foto: AFP/Scanpix
18 gadus vecs tibetiešu jaunietis aizdedzinājis sevi pie valdības ēkas Sičuaņas provinces Abu pavalstī, atsaucoties uz cilvēktiesību aktīvistiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jaunietis, kurš saskaņā ar aculiecinieku stāstīto izkliedzis pret valdību vērstus saukļus, aizdedzinājis sevi un miris notikuma vietā. Tibetieša nāvi apstiprinājušas trīs aktīvistu grupas un Tibetas trimdas valdība, vēsta BBC.

Šis ir jau trešais pašsadedzināšanās gadījums reģionā nedēļas laikā. Divi cilvēki aizdedzināja sevi nedēļas nogalē.

Svētdien Abu reģionā sevi aizdedzinājusi un mirusi kāda četru bērnu māte, ziņo aktīvistu grupas. Sestdien sevi aizdedzinājusi un pirmdien mirusi 20 gadus veca tibetiešu studente Gansu provincē.

Ar pašsadedzināšanos kā protesta formu tibetieši vēlas panākt Tibetas atbrīvošanu no Ķīnas kundzības un garīgā līdera Dalailamas atgriešanos. Pērn pašsadedzinājušies vismaz 20 tibetieši.

Ķīna ir pastiprinājusi drošības pasākumus Sičuaņas reģionā, tuvojoties 14. martam, kas ir pirms četriem gadiem notikušo asiņaino nemieru Lhasā gadadiena. Klosteri tiekot stingri uzraudzīti, bet interneta un telefona sakari esot daļēji bloķēti. Ziņas ir grūti pārbaudāmas, jo ārzemju žurnālisti reģionā netiek ielaisti.

Jau vēstīts, ka vardarbībā, kas 2008. gada martā sekoja pēc Tibetas neatkarības aktīvistu protestiem Lhasā, dzīvību atbilstoši Ķīnas varasiestāžu versijai zaudēja 19 cilvēki. Savukārt Tibetas trimdas valdība uzskata, ka Pekinas represijās, apspiežot protestus, nogalināti vairāk nekā 200 tibetiešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!