Ķīna kategoriski turpina aizstāvēt valsts teritoriālo vienotību un nepieļaut Taivānas neatkarību, otrdien paziņojis Ķīnas Tautas pārstāvju sapulces (ĶTPS) oficiālais pārstāvis Dzjans Eņdžu. Paziņojums teikts sakarā ar 22. martā gaidāmajām Taivānas administrācijas vadītāja vēlēšanām un referendumu par Taivānas neatkarību.
"Mēs patiesi cenšamies veidot mierīgas attiecības starp abām Taivānas jūras šauruma pusēm un veicināt dzimtenes apvienošanos," viņš teicis preses brīfingā.

1949. gadā uz Taivānu aizbēga daži miljoni komunisma pretinieku, un kopš tā laika, lai gan Ķīna Taivānu uzskata par savu provinci un šī pozīcija tiek atzīta visā pasaulē, Taivāna šobrīd "de facto" ir autonoma teritorija ar savu pašpārvaldi.

Šībrīža Taivānas administrācijas politika ir vērsta uz formālas neatkarības iegūšana un Taivānas valsts izveidošanu, kas izraisa īpašu Pekinas neapmierinātību, un "Taivānas jautājums" ir viens no centrālajiem ĶTPS jautājumiem.

"Mēs nepieļausim, ka Taivāna ar jebkādu iemelsu atdalās no Ķīnas," preses brīfingā paziņoja Eņdžu. "Taivānas jautājums ir jārisina visiem 1,3 miljardiem iedzīvotāju gan kontinentālajā Ķīnas daļā, gan Taivānā".

Atgādināsim, ka pirms trim gadiem ĶTPS sesijā tika pieņemts speciāls likums par cīņu ar separātismu, kurš neizslēdz arī karaspēka izmantošanu valsts apvienošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!