Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas Aizsardzības ministrija otrdien pavēstīja, ka laikā, kad ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi viesojas Taivānā, vairākos reģionos jūras ūdeņos ap Taivānu rīkos militāros manevrus.

Manevri sāksies otrdienas vakarā un turpināsies līdz svētdienai, pavēstīja ministrija.

"Ķīnas Tautas atbrīvošanas armija ir paaugstinātā trauksmes gatavībā un rīkos vairākas mērķorientētas militāras operācijas," raidsabiedrībai CCTV sacīja ministrijas pārstāvis sakariem ar presi, piebilstot, ka to mērķis ir "stingri aizsargāt nacionālo suverenitāti un teritoriālo integritāti, stingri novērst ārēju spēku iejaukšanos un separātisma centienus".

Oficiālajos medijos publicētajā kartē iezīmēti seši apvidi ap Taivānu, kur notiks operācijas, arī "tālas darbības kaujas munīcijas izšaušana Taivānas šaurumā".

Pelosi otrdienas vakarā ieradās Taivānā, neskatoties uz Ķīnas iepriekšējiem draudiem sakarā ar iespējamo vizīti.

Pēc ierašanās Pelosi paziņoja, ka vizīte demonstrē Vašingtonas stingro apņemšanos atbalstīt Taivānu.

"Mūsu Kongresa delegācijas vizīte Taivānā godina Amerikas nelokāmo apņemšanos atbalstīt Taivānas dinamisko demokrātiju," pavēstīja Pelosi.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949. gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu.

Demokrātiskā Taivāna dzīvo pastāvīgu Ķīnas iebrukuma draudu apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!