Spēcīgie plūdi Ķīnā šomēnes jau ir prasījuši 543 cilvēku dzīvības un bojāgājušo skaits vēl varētu pieaugt, jo vasaras plūdu sezonas kulminācija ir jūlijā un augustā, trešdien vēsta laikraksts "China Daily".
Gandrīz 300 cilvēki ir pazuduši bez vēsts trijos plūdu vissmagāk skartajos reģionos - Šaņsi, Sičuaņā un Čuncjinas municipalitātē. Visā valstī bez vēsts pazudušo cilvēku skaits nav zināms.

Ir dažādi skaitļi par to, cik daudzus cilvēkus ir skāruši plūdi, kas draud pārspēt 1998.gada plūdus, kad dzīvību zaudēja vairāk nekā 4000 cilvēku. Nav skaidrs, vai valdības aprēķinos bez vēsts pazudušie ir ieskaitīti kā bojāgājušie.

Turklāt dzīvību zaudējuši 26 ogļrači ziemeļu Hebei provincē, kad negaidīti plūdi applūdinājuši vismaz divas ogļu raktuves, trešdien ziņo aģentūra "Siņhua". Vienā raktuvē ir iesprostoti vēl 16 cilvēki.

Kaut arī upuru skaits ir liels, eksperti saka, ka šie plūdi pagaidām nav tik traģiski kā pirms četriem gadiem notikušie ļaunākie plūdi pusgadsimtā.

Lietusgāzes plosās vairākās no Ķīnas 19 provincēm un reģioniem, applūdinot apmēram piecus miljonus hektāru lauksaimniecības zemes un skarot apmēram 70 miljonus cilvēku. Materiālie zaudējumi no plūdiem ir pieauguši līdz 20 miljardiem juaņu (1,46 miljardi latu), vēsta "China Daily".

Meteorologi trešdien tuvākajām dienām prognozēja spēcīgu lietu lielākajā valsts daļā, ieskaitot daudzās applūdušās teritorijās, kurās lietus līst vairākas nedēļas.

Ķīnas finansu centrā Šanhajā upju līmenis ir pacēlies virs oficiālā drošības līmeņa, liekot visā pilsētā izsludināt trauksmi, un gatavībā atrodas plūdu kontroles dienesti. Plūdu kontroles dienesti ir noslēguši slūžas, lai ūdeni nelaistu pilsētas centrālajos rajonos. Laikraksts "The Shanghai Daily" aprēķinājis, ka šā gada lietainajā sezonā tiks bojātas ap 40 000 mājsaimniecību, it īpaši pilsētas vecākajā rietumu daļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!