Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins paudis bažas par koronavīrusa draudiem Ziemeļkorejai un piedāvājis sniegt palīdzību, sestdien vēsta Pekinas oficiālie mediji.

Sji šādi atbildējis uz vēstījumu no Ziemeļkorejas līdera Kim Čenuna. Kā ziņo Ķīnas oficiālie mediji, vēstījumā Sji apsveikts ar panākumiem cīņā pret Covid-19.

Ziemeļkorejas valdība uzstāj, ka valstī nav neviena inficēšanās gadījumā ar koronavīrusu, tomēr eksperti apšauba, vai tas ir iespējams. Ziemeļkoreja bija pirmā valsts, kas jau janvāra trešajā nedēļā apturēja tūrismu un slēdza robežas. Valstī ir vāja veselības aprūpes sistēma, un eksperti bažījas, ka tā ātri tiks pārslogota pat neliela uzliesmojuma gadījumā.

Sji sacījis, ka augstu vērtē Kima atbalstu uzliesmojuma laikā Ķīnā, un "izrādīja personīgu uzmanību par pandēmijas situāciju un cilvēku veselību" Ziemeļkorejā. Sji aicināja īstenot lielākus pūliņus, lai stiprinātu sadarbību centienos novērst koronavīrusa izplatību, un norādīja, ka Ķīna "vēlas turpināt sniegt atbalstu [Ziemeļkorejai] savu iespēju robežās cīņā pret Covid-19".

Ziemeļkorejas mediji piektdien ziņoja, ka Kims nosūtījis Sji vēstījumu, kurā "apsveica viņu, augstu novērtējot to, ka viņš guvis uzvaru karā ar bezprecedenta epidēmiju".

Kims 20 dienas nebija redzams sabiedrībā un nepiedalījās sava vectēva dzimšanas dienas ceremonijā, kas Ziemeļkorejas oficiālajā kalendārā ir viens no svarīgākajiem gada notikumiem. Daži mediji pat ziņoja, ka viņš ir "smagi slims" vai miris. Eksperti sāka izteikt minējumus, kas varētu kļūt par līdera amata mantinieku.

Dienvidkorejas valdības pārstāvis izteica pieņēmumu, ka Ziemeļkorejas līderis nav piedalījies valsts svētkos nevis veselības problēmu dēļ, bet baidoties no iespējamās inficēšanās ar jauno koronavīrusu. 2. maijā Kims parādījās mākslīgā mēslojuma rūpnīcas atklāšanā un, pēc visa spriežot, bija pie labas veselības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!