Haņčenas pilsētā Ķīnas ziemeļos ķīmiskā piesārņojuma dēļ apdraudēta dzeramā ūdens piegāde aptuveni 100 tūkstošiem iedzīvotāju, svētdien vēstīja valsts mediji.
Piektdienas vakarā kaustiskā soda nokļuva ūdens rezervuārā, no kura tas tiek piegādāts Haņčenai. Katastrofa notika, apgāžoties autocisternai, un rezultātā tika piesārņota upe, kas ietek rezervuārā, informēja ziņu aģentūra "Siņhua".

Negadījumā viens cilvēks gājis bojā, bet viens guvis smagus apdegumus.

Autocisternā bija iepildītas 25 tonnas kaustiskās sodas, taču rezervuārā nokļuvis "neliels šīs vielas daudzums", atsaucoties uz vietējo vides aizsardzības iestāžu sniegto informāciju, ziņoja "Siņhua".

Strādnieki sārmainā, piesārņotā ūdens neitralizēšanai izmantoja desmit tonnas sālsskābes, kā arī uzcēla pagaidu dambi, lai novērstu piesārņojuma tālāku izplatīšanos.

Autocisternas avāriju izraisījušas pamatīgās lietavas, kā rezultātā ceļš kļuvis slidens, vēstīja "Siņhua".

Pilsētas pašvaldība izplatījusi brīdinājumu vietējiem iedzīvotājiem nelietot no upes ņemto ūdeni, kā arī pavēlējusi vairākās vietās netālu no rezervuāra veikt nepārtrauktu ūdens kvalitātes novērošanu un reizi stundā sniegt ziņojumus.

Nolūkā nodrošināt vietējos iedzīvotājus ar dzeramo ūdeni ierīkota pagaidu aka.

Pēdējo mēnešu laikā Ķīnas upes un rezervuāri ar ķīmiskām vielām piesārņoti vairākkārt.

Pagājušajā nedēļā no ķīmisko vielu rūpnīcas Dzjiļiņas provincē valsts ziemeļaustrumos noplūda ksilidīns, kā rezultātā Sunhua upes pietekā izveidojās piecus kilometrus garš putojošs, sarkans plankums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!