Foto: PantherMedia/Scanpix
Tiesa Ķīnas dienvidu provincē Guandunā ir piespriedusi 24 cilvēkiem cietumsodus par krāpniecisku līdzekļu iegūšanu vairāk nekā 9,9 miljardu juaņu (1,4 miljardu eiro) apmērā, vēsta oficiālā Ķīnas ziņu aģentūra "Sjiņhua".

Galvenajam apsūdzētajam Dzjanam Hunvejam tika piespriests mūža ieslodzījums, bet pārējie 23 saņēma cietumsodus no trim līdz 14 gadiem. Sodus piesprieda tautas tiesa Guandunas provinces galvaspilsētā Guandžou.

Grupa tika notiesāta par vairāk nekā 230 tūkstošu cilvēku apkrāpšanu no 2002. līdz 2012.gadam. Krāpšanas upuri bija galvenokārt gados veci cilvēki, paziņoja tiesa.

Krāpnieku grupa izveidoja četras kompānijas Guandžou un daudzas to nodaļas un filiāles visā Ķīnā. Viņi ieguva līdzekļus, iekārdinot cilvēkus pirkt dalībnieka kartes vai finansēt neeksistējošus kredītus, solot peļņu pat 47% apmērā.

Daudzi piekrāptie gados vecie cilvēki, kas bija ieguldījuši šajā shēmā savus ietaupījumus, tiesas prāvā izplūda asarās. Daži sacīja, ka viņus pievilinājuši "finanšu pakalpojumu jauni veidi" un apmuļķojušas krāpnieku rīkotās izstādes.

"Viņu lielā izstāde aizņēma sešas zāles. Pēc tās apmeklēšanas es jutos iedrošināta un nolēmu investēt 700 tūkstošus juaņu (98 tūkstošus eiro). Tie bija visi mani un mana vīra ietaupījumi," stāstīja sieviete gados no Dzjansu provinces.

Tiesa ir iesaldējusi krāpnieku personīgos kontus un konfiscējusi viņu mantu, tostarp 127 automašīnas un 43 villas. Prokuratūra gan atzina, ka daudzi piekrāptie nevarēs atgūt savu naudu, jo Dzjans bija izšķiedis miljonus par luksusa precēm un neizpauda, kur palikuši pārējie līdzekļi.

Ķīnas centrālā valdība februārī solīja veikt stingrus pasākumus pret nelikumīgu līdzekļu vākšanu pēc tam, kad šogad tika konstatēts, ka ar savstarpējo aizdevumu platformu "Ezubao" ir izkrāpti vairāk nekā 50 miljardi juaņu (septiņi miljardi) eiro no 900 tūkstošiem cilvēku. Mātesfirmas pārstāvis ir atzinis, ka šī platforma bijusi Ponci shēma ar viltus investīcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!