Foto: VID
Tiesa Ķīnā piektdien piesprieda mūža ieslodzījumu kontrabandas un ar to saistītas kukuļdošanas tīkla bosam Lajam Čansjinam, kuru pērn jūlijā Kanāda izdeva Ķīnai.

53 gadus veco Laju atzina par vainīgu un viņam piesprieda sodu tiesa Ķīnas dienvidaustrumu pilsētā Sjameņā, no kuras viņš bija vadījis šo tīklu pirms aizbēgšanas no valsts. Viņa prāva sākās aprīlī.

Mūža ieslodzījums bija maksimālais sods, ko Lajam varēja piespriest, jo Ķīna, lai panāktu viņa izdošanu, bija apsolījusi Kanādas valdībai viņu nesodīt ar nāvi. Pirms vairāk nekā 10 gadiem notika prāvas Laja vadītā tīkla lietā, un tajās tika piespriesti vismaz 14 nāvessodi.

Lajs 1999.gadā aizbēga uz Kanādu un 12 gadus izvairījās no izdošanas Ķīnai, uzstājot, ka viņam Ķīnā draud spīdzināšana un nāvessods. Kanāda parasti aizliedz izdot noziegumos aizdomās turētos valstīm, kur viņiem var draudēt nāvessods.

Lajs tika apsūdzēts amatpersonu piekukuļošanā un preču miljardiem latu vērtībā nelegālas ievešanas Ķīnā organizēšanā no 1996. līdz 1999.gadam. Starp šīm precēm bija automobiļi, cigaretes, tekstilizstrādājumi un ķimikālijas.

Šajā kontrabandā tika iesaistīti simtiem vietējo politiķu, muitnieku un policistu. Apmēram 300 no viņiem par to tika sodīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!