Foto: NASA

Ķīna svētdien veiksmīgi īstenoja sava kosmosa kuģa savienošanos ar kosmosa staciju, un tas pirmoreiz tika paveikts manuāli (ar rokas vadību), vēstīja oficiālā ziņu aģentūra "Sjiņhua".

Ķīnas kosmosa kuģis "Šeņdžou-9" ("Dievišķais kuģis-9") savienojās ar Ķīnas kosmosa staciju "Tjaņgun-1" ("Debesu pils-1"), kura darbojas bezapkalpes režīmā.

"Šeņdžou-9" un "Tjaņgun-1" pirmdien savienojās automātiski, un tā bija pirmā pilotējama kosmosa kuģa automātiska savienošanās ar kosmosa staciju. Ķīna pērn novembrī veica divus bezpilota kosmosa kuģa un kosmosa stacijas automātiskas savienošanās manevrus.

Manuālas savienošanās procedūra ir sarežģīta un var tikt izmantota, ja nedarbotos automātiskas savienošanās sistēma. Sešdesmitajos gados šādu procedūru veica ASV un Padomju Savienība.

"Šeņdžou-9" 16.jūnijā startēja no Dzjucjuaņas kosmodroma Gobi tuksnesī. Tas ir pirmais Ķīnas kosmosa kuģis, kura apkalpē ir sieviete.

Tas bija ceturtais pilotējamu Ķīnas kosmosa kuģu starts. Pirmais pilotējamais Ķīnas kosmosa kuģis tika palaists 2003.gadā.

"Šeņdžou-9" apkalpē ir 33 gadus vecā Liu Jana un divi citi kosmonauti - Dzins Haipens un Liu Vans.

Ķīna ir trešā valsts pēc Padomju Savienības un ASV, kas nosūtījusi kosmosā sievieti. Liu Jana, pēc dienesta pakāpes majore, ir iznīcinātājlidmašīnu pilote Ķīnas armijā. Viņa ir precējusies, bet bērnu viņai nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!