Foto: Kadrs no video

Ķīnas medijs "Sina" un sabiedriskā televīzija CCTV pirmoreiz publiskojuši izstrādes stadijā vēl esošā lāzerieroča prototipa tuvplāna attēlus, vēsta militārais medijs "Janes".

Televīzijas pārraidītajā sižetā apgalvots, ka modernais ierocis tagad tiekot pārbaudīts piekrastes zonā. "Tas uzmontēts uz pārvietojama transportlīdzekļa un tam ir liela vadošā lēca," Ķīnas medijos raksturots jaunā tipa ierocis. Attēlos redzams, ka tas aprīkots ar vēl divām mazākām ierīcēm, kas, kā lēš "Janes", varētu būt optiskās un radioviļņu mērierīces.

Vienā kadrā esot redzama arī pārvietojama piekabe, kas varētu būt mobilais ģenerators, lai nodrošinātu jaunajam ierocim nepieciešamo enerģiju. Ieroča raidītais stars varot gan apžilbināt pretinieku kuģi, gan vajadzības gadījumā iznīcināt to.

Lai gan par lāzerieroča raksturlielumiem Ķīnas mediji pagaidām klusē, "Sina" publicētās norādes ļaujot izteikt pieņēmumus, ka ieroča darbības rādiuss varētu būt aptuveni pieci kilometri, analizē "Janes" eksperti. Tādā gadījumā uz automašīnas uzmontējamās ierīces var tikt izmantotas krasta apsargāšanai, bet novietota uz kuģa tā būtu pielīdzināma īsā rādiusa zeme-gaiss tipa raķešu sistēmai.

"Delfi" jau rakstīja, ka šogad Ķīnā uzsākti arī elektromagnētiskā lielgabala testi atklātos ūdeņos (attēli zemāk). Medijs "Defence Blog" ziņoja ka šī ieroču sistēma Ķīnas spēku rīcībā varētu nonākt jau ap 2025. gadu.


Pēdējos gados Ķīnas militārā industrija piedzīvo strauju attīstību, taču ķīniešu zinātnieku sasniegumi nav gluži unikāli. Piemēram, ASV karaflote jau 2013. gadā Persijas līcī veiksmīgi izmēģināja nelielu mērķu iznīcināšanu ar lāzera stara lielgabalu (foto un video zemāk), bet elektromagnētiskā lielgabala prototipus atklātos ūdeņos ASV testē kopš 2016. gada. Iepriekš elektromagnētisko lielgabalu izstrādājusi arī Lielbritānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!