Plašas teritorijas Ķīnā pirmdien pārklājis bīstams, kodīgu dūmu smogs pēc tam, kad visbīstamāko daļiņu koncentrācija gaisā gandrīz 50 reižu pārsniedza Pasaules Veselības organizācijas (WHO) noteiktās maksimālās pieļaujamās robežas.

Dzjiliņas provinces galvaspilsētā Čancuņā valsts ziemeļaustrumos pirmdien sīko daļiņu PM2,5, kas tiek uzskatītas par veselībai viskaitīgākajām, koncentrācija gaisā sasniedza 860 mikrogramus uz kubikmetru.

Sīkās daļiņas PM2,5 ar diametru, kas mazāks par 2,5 mikroniem, ir svarīgs gaisa kvalitātes indikators. Apvienoto Nāciju Organizācijas paspārnē esošās WHO ieteiktā PM2,5 koncentrācija ir ne vairāk kā 25 mikrogrami uz kubikmetru 24 stundu periodā.

Čancuņas pašvaldība sociālās saziņas vietnēs paziņoja, ka izsludina "trešā līmeņa" trauksmi, kas nozīmē, ka skolām ir jāpārtrauc ārpustelpu aktivitātes un iedzīvotājiem ir jāizvēlas "videi draudzīga pārvietošanās", jāuzturas telpās un "jāveic veselībai nozīmīgi piesardzības pasākumi", bet detalizētāka informācija netiek sniegta.

Ķīnas pilsētās bieži ir liels gaisa piesārņojums, kurā vainojama ogļu dedzināšana elektrostacijās un rūpniecības uzņēmumos, kā arī daudzo automašīnu izplūdes gāzes. Piesārņojums tiek saistīts ar simtiem tūkstošu priekšlaicīgas nāves gadījumu, un tas ir izraisījis lielu neapmierinātību ar valdības darbu.

PM2,5 ir saistāmas ar sirds slimībām, insultu, kā arī plašu slimībām, piemēram, emfizēmu un vēzi.

Svētdien Dzjiliņas kaimiņu provinces Liaoninas galvaspilsētā Šeņjanā sīko daļiņu līmenis sasniedza 1157 mikrogramus uz kubikmetru.

To izraisīja pilsētas apkures sistēmas, kas balstīta uz oglēm, ieslēgšana ziemas sezonai, kā arī vēja atpūstais smogs no citām provincēm.

Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra "Sjiņhua" nosodīja pilsētas reakciju uz smogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!