Lietusgāžu izraisīti plūdi plašas lauksaimniecības zemes Ķīnas dienvidos pārvērtuši par dubļainiem ezeriem, izpostījuši kalnu ciemus un sagrāvuši vairāk nekā 36 000 māju, un upuru skaits, iespējams, sasniedz vairākus simtus.
"Izskatās tā, it kā cilvēku mājas būtu vienkārši aizslaucītas ar slotu," sacīja Hunaņas provinces Taidžimjao pilsētas ogļraktuves vadītājs Džo Decjins.

Trīs dienas ilgušas lietusgāzes Hunaņas, Sičuaņas un Guidžo provincēs izraisījušas plūdus un zemes nogruvumus, kuros gājuši bojā vismaz 68 cilvēki un 62 pazuduši, vēsta oficiālā ziņu aģentūra "Siņhua".

Hunaņas provinces iedzīvotājs trešdien pastāstīja, ka bojāgājušo un pazudušo skaits pārsniedz 200 un lietus līst vēl spēcīgāk.

"Mājas gar upju krastiem ir pilnībā iznīcinātas. Aizskaloti pat dažu māju pamati un izrauti upes tuvumā augošie koki," sacīja Džo.

Vissmagāk cietušajā Sjiņšao apgabalā gājuši bojā 32 cilvēki un 45 pazuduši, piektdien paziņoja valsts televīzija, demonstrējot ainas ar sagrautām koka ēkām un izmisušiem ciema iedzīvotājiem, kuri rokas gruvešos.

Tiek uzskatīts, ka plūdi arī iznīcinājuši kalnu ciemus, līdz kuriem glābēji vēl nav spējuši nokļūt.

Ķīna katru gadu cieš no plašiem plūdiem un sausuma, kas aiznes ļoti daudzu cilvēku dzīvības.

Plūdi Henaņā skāruši gandrīz piecus miljonus cilvēku, pārraujot elektrības, telekomunikāciju un satiksmes līnijas uz daudziem ciemiem, vēsta valsts mediji.

Nacionālā plūdu centra amatpersonas trešdien šim mēnesim prognozēja jaunas lietusgāzes un plūdus, īpaši Jandzi upes vidusposmā un lejtecē.

Valdībām likts "pastiprināt plūdu kontroles un novēršanas darbus", vēsta aģentūra "Siņhua".

Pagājušajā gadā Ķīnā vasaras plūdos un zemes nogruvumos bojā gāja 1343 cilvēki, kas bija mazākais bojāgājušo skaits vairākos gados, liecina valdības statistika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!