Foto: AP/Scanpix

Ķīna sagaida, ka tās iedzīvotāju skaits nākamo piecu gadu laikā pieaugs par 45 miljoniem pēc tam, kad tika atcelta viena bērna ģimenē politika.

Piecu gadu plāns, kas publiskots sestdien, atklājot valdošās Komunistiskās partijas kontrolētā parlamenta - Nacionālā Tautas kongresa - ikgadējo sesiju, paredz, ka valsts iedzīvotāju skaits līdz 2020.gadam pieaugs līdz "apmēram 1,42 miljardiem" cilvēku.

Pieaugums ir pretstats iepriekšējā piecu gadu plānā, kas tika publicēts 2011.gadā, kad iedzīvotāju skaita kontroles mehānismi lielākajai daļai ģimeņu liedza audzināt vairāk par vienu bērnu. Tas paredzēja, ka līdz pagājušā gada beigām Ķīnas iedzīvotāju skaits tiks iegrožots "ap 1,39 miljardiem".

Pēdējo piecu gadu laikā Ķīnas iedzīvotāju skaits ir pieaudzis par 33 miljoniem cilvēku, un 2015.gada nogalē Ķīnā bija 1,37 miljardi cilvēku, liecina oficiālie dati. Pērn dzimušo skaits ir sarucis par 320 tūkstošiem.

Varas iestādes uzstāj, ka ģimenes plānošanas noteikumi ir galvenais faktors, kas veicinājis ekonomikas uzplaukumu. Tomēr tāda politika nereti tika īstenota vardarbīgi un noveda pie darbaspēka sarukuma un krasas dzimumu nelīdzsvarotības Ķīnas sabiedrībā.

Ķīnas valdība pērn mīkstināja plaši kritizēto viena bērna politiku un atļāva visās ģimenēs audzināt divus bērnus. Tomēr daudzi vecāki atzīst, ka nesteidz gādāt par ģimenes pieaugumu izmaksu dēļ.

"Mēs paliksim uzticīgi pamata nacionālajai ģimenes plānošanas stratēģijai un saprātīgi īstenosim politiku ļaut katram pārim audzināt divus bērnus," teikts piecgades plāna projektā, kas, visticamāk, tiks apstiprināts Nacionālā Tautas kongresa sesijas laikā.

Kopš 2012.gada Ķīnā sarūk darbspējīgo iedzīvotāju, ko tā definē vecumā no 15 līdz 59 gadiem, skaits, bet pieaug vismaz 60 gadu vecumu sasniegušo valsts iedzīvotāju skaits, kas rada lielu spiedienu valsts pensiju sistēmu.

Plāns arī paredz, ka tiks paaugstināts pensionēšanas vecums, kā arī tas paredz mazināt dzimumu skaitliskās atšķirības dzimšanas brīdī, jo gadu simtiem senu tradīciju dēļ ģimenes Ķīnā priekšroku dod zēniem, veicot abortus, ja gaidāma meitene, vai nogalinot jaundzimušās meitenes.

Ķīna viena bērna politiku sāka īstenot pagājušā gadsimta 70.gadu beigās, un 1980.-2014.gadā vidēji uz simt meitenēm bija 114,7 zēni, iepriekš vēstīja Ķīnas valsts plašsaziņas līdzekļi. Tā rezultātā vairāk nekā 30 miljoniem vīriešu Ķīnā draud palikšana par vecpuisi, jo vienkārši trūkst potenciālo sievu.

Ķīnas Nacionālais Statistikas birojs janvārī paziņoja, ka pagājušā gada beigās uz 100 meitenēm bija 113,51 zēns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!