Ķīna ir nākusi klajā ar protestu pret ASV plāniem pārdot Taivānai mūsdienu prasībām atbilstoša bruņojuma partiju, raksta "Ria Novosti".
"Fakts par ASV plānu pārdot Taivānai lidmašīnas zemūdeņu noteikšanai, kā arī cita veida modernu bruņojumu ļoti nopietni pārkāpj ASV pienākumus, par ko panākta vienošanās triju pušu parakstītā dokumentā," teikts Ķīnas Ārlietu ministrijas mājas lapā izvietotā paziņojumā.

"Tā ir rupja iejaukšanās Ķīnas iekšējās lietās, un Ķīnas puse ar šo izsaka protestu ASV". Dokumentā arī teikts, ka ASV ar savu rīcību vēl vairāk sarežģī "nopietno un jutīgo situāciju" saistībā ar Taivānu, kas jau tā rada problēmas, ņemot vērā vietējās administrācijas pūliņus panākt Taivānas neatkarību.

Ķīna pieprasa ASV nekavējoties slēgt projektu par ieroču pārdošanu Taivānai, pārtraukt pārdošanas procesu, kā arī saraut militārās saites ar Taivānu, nepieļaut kļūdainu signālu nosūtīšanu Taivānas amatpersonām, kas vēlas panākt Ķīnas teritorijas sadalīšanu un Taivānas neatkarības pasludināšanu.

Ķīnas amatpersonas norāda, ka valsts patur tiesības uz tālākiem pasākumiem, ja protests netiks pieņemts un prasības netiks izpildītas.

ASV iepriekš bija paziņojusi par 12 lidmašīnu un to rezerves daļu komplektu, kā arī 14 raķešu pārdošanu Taivānai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!