Ķīna pieprasījusi Filipīnām aizvākt no sēkļa Dienvidķīnas jūrā sarūsējušo Otrā pasaules kara laika kuģi, kuru filipīnieši izmanto kā posteni strīdīgajās jūras teritorijās, vēsta raidsabiedrība BBC

Filipīnas otrdien paziņoja, ka remontēs 1999. gadā Spratliju salu arhipelāgā uz sēkļa apzināti nogremdēto kuģi "BRP Sierra Madre". Manila norāda, ka remonts nepieciešams, lai saglabātu dzīvošanai piemērotus apstākļus uz vraka izvietotajam nelielajam karavīru kontingentam.

Pekina, kura arī pretendē uz Spratliju salu arhipelāga ūdeņiem, paziņoja, ka Filipīnas "pasliktina situāciju, veicot nelikumīgas darbības" uz "BRP Sierra Madre" Otrajā Tomasa sēklī. Ķīna pieprasa Manilai kuģi aizvākt.

"Savu starptautiskajai sabiedrībai doto solījumu pārkāpšana parāda Filipīnu liekulību un divkosību un ir vēl viens piemērs, ka īstā nemiera cēlāja un likumpārkāpēja reģionā ir Filipīnas," trešdien paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāve Hua Čunjina.

Par ASV Otrā pasaules kara kuģi "BRP Sierra Madre" vairāk lasīt var šeit.

Tikmēr pati Ķīna, kura par savu uzskata gandrīz visu Dienvidķīnas jūru, lai nostiprinātu savas pretenzijas, netālu esošajā Spratlija arhipelāga Miščīfa koraļļu rifā, kā arī citās vietās, būvē mākslīgas salas un objektus.

Salu būvēšana ir saniknojusi Ķīnas kaimiņus, kuriem ar Pekinu ir strīdi par jūras robežām. Filipīnas Ķīnas teritoriālo kārojumu dēļ ir vērsušās ANO arbitrāžas tribunālā.

Bez Ķīnas un Filipīnām uz dažādiem rifiem, salām un sēkļiem šajā Dienvidķīnas jūras reģionā pretendē arī Bruneja, Malaizija, Vjetnama un Taivāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!