Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna rada "visnopietnāko ilgtermiņa izaicinājumu starptautiskajai kārtībai", ceturtdien uzrunā Vašingtonā sacīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Šajā uzrunā Blinkens prezentēja Amerikas Savienoto Valstu daudzpusīgo stratēģiju, pieaugot konkurencei ar Ķīnu. "[ASV prezidenta Džo] Baidena administrācijas stratēģiju var apkopot trīs vārdos: investēt, saskaņot, konkurēt," sacīja Blinkens, kuru citē medijs "Al Jazeera".

"Mēs ieguldīsim sava spēka pamatos šeit, mājās – mūsu konkurētspējā, inovācijās, mūsu demokrātijā. Mēs saskaņosim savus centienus ar mūsu sabiedroto un partneru tīklu, kas darbojas ar kopīgu mērķi (..) un, izmantojot šos divus galvenos līdzekļus, mēs konkurēsim ar Ķīnu, lai aizstāvētu savas intereses un veidotu savu nākotnes vīziju," sacīja ASV valsts sekretārs.

Augstākais ASV diplomāts uzsvēra, ka Vašingtona necenšas bloķēt Pekinas kā "lielvaras" lomu, bet gan cenšas aizsargāt to, ko viņš sauca par "uz noteikumiem balstītu kārtību", kas, pēc viņa teiktā, saglabā globālo stabilitāti un ir veicinājusi pašas Ķīnas izaugsmi.

"Mēs nemeklējam konfliktu vai jaunu Auksto karu," sacīja Blinkens. "Gluži pretēji, mēs esam apņēmušies izvairīties no abiem," viņš piebilda.

Ķīnas vēstniecības ASV pārstāvis ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja, ka abām valstīm ir "plašas kopīgas intereses un dziļš sadarbības potenciāls" un ka "konkurenci (..) nevajadzētu izmantot, lai noteiktu Ķīnas un ASV attiecību kopējo ainu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!